POČINJE CIJEPLJENJE PROTIV GRIPE: Evo tko će se sve moći cijepiti i za koga je besplatno

Pixabay

Stigla nam je jesen, a s njom i sezona gripe. Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je objavio kako će cijepljenje protiv gripe započeti 17. listopada. Nabavljeno je 600 tisuća  doza cjepiva, od kojih je 515 tisuća već stiglo u Hrvatsku. Ono se distribuira u županijske zavode za javno zdravstvo.

Riječ je o četverovalentnom cjepivu protiv sezonske gripe koje će, kao i prethodnih godina, biti besplatno za osobe koje imaju povećani rizik od teškog oblika gripe i njezinih komplikacija.

Prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, cjepivo sadrži cijepne sojeve A (H1N1 i H3N2) i B (Austria i Phuket). Napravljeno je na temelju rezultata praćenja genskih i antigenskih osobina cirkulirajućih virusa gripe u prethodnoj sezoni.

Važno je istaknuti kako se sve osobe starije od 12 godina mogu istodobno cijepiti protiv COVID-a 19 i gripe, napominju u HZJZ-u.

Za osobe starije od 65 godina, štićenike i djelatnike domova za starije osobe i institucija za njegu kroničnih bolesnika, za osobe s kroničnim bolestima, djecu i adolescente na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu, za zdravstvene radnike i trudnice, cijepljenje je besplatno.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI