POČEO UDARNI TURISTIČKI VIKEND: Pojačan promet prema moru

ilustracija

Počeo je udarni turistički vikend i pojačan je promet na cestama u smjeru mora.

Iz Hrvatskog autokluba (HAK) upozoravaju vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

Pojačan je promet na autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče, A2 Zagreb-Macelj, A6 Rijeka-Zagreb, A7 Rupa-Rijeka, zagrebačkoj i riječkoj obilaznici, Krčkom mostu, Ličkoj (DC1) i Jadranskoj magistrali (DC8), u blizini turističkih središta na obali, u trajektnim lukama i pristaništima te na većini graničnih prijelaza sa Slovenijom na ulasku i Bosnom i Hercegovinom i Srbijom na izlasku iz zemlje.

Upozoravaju se vozači na oprez jer su kolnici mjestimice mokri i skliski.

A1 Zagreb-Split-Ploče



Između čvorova LUČKO i BOSILJEVO II u smjeru mora na dijelovima dionice vozi se usporeno u kolonama u pokretu uz povremene zastoje.

Zagrebačka obilaznica (A3)

Vozi se u koloni iz smjera Jankomira prema autocesti A1 i naplati Lučko.

A4 Goričan-Zagreb

Kolona duga oko jedan kilometar između čvora GORIČAN i naplatne postaje GORIČAN u smjeru Zagreba, vozi se jednim prometnim trakom.

Zbog jakog vjetra na dionici Jadranske magistrale (DC8) Bakar-Sveta Marija Magdalena, državnoj cesti između čvora i mjesta Križišće (DC99) i lokalnoj cesti Kraljevica-Križišće (LC58107) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila).

Iz Hrvatskih autocesta (HAC) apelirali su na dodatnu opreznost u vožnji zbog velikih vrućina i gužva na cestama. Pozivaju na dodatan oprez na cestama i autocestama ovoga vikenda zbog izrazito gustog prometa i vrućina.

Isto tako vozači se pozivaju na često pogledavanje na brzinomjer i držanje razmaka, te na praćenje prometne signalizacije i uvjeta na cesti. Također u automobilima uvijek treba biti neke tekućine, a vozači se trebaju redovito zaustavljati na odmorištima zbog visokih vučina.

Kao glavne uzroke prometnih nesreća HAC navodi brzinu, umor, nepažnju vozača i vožnju pod utjecajem alkohola.

Vozači trebaju primjeniti hitni koridor kako bi hitne službe u što kraćem roku stigle do mjesta prometne nesreće i povrijeđenih osoba. Hitni koridor formira se tako da se vozila u desnoj prometnoj traci miču udesno, a vozila u lijevoj prometnoj traci ulijevo.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI