POČEO 20. KONGRES KINESKE KOMUNISTIČKE PARTIJE: Očekuje se da će predsjednik Xi Jinping dobiti treći mandat

dnevno.hr

Dvadeseti kongres kineske vladajuće Komunističke partije u nedjelju je otvorio kineski predsjednik Xi Jinping. Očekuje se da će dobiti treći mandat i učvrstiti svoje mjesto kao najmoćniji vladar u zemlji od Mao Zedonga.

Na kongresu sudjeluje oko 2300 delegata iz cijele zemlje. Počeo je u Velikoj dvorani naroda na zapadnoj strani Trga Tianamen u jeku stroge sigurnosti i pod modrim nebom nakon nekoliko dana punih smoga u kineskom glavnom gradu.

Tijekom desetljeća svoje vladavine Xi je Kinu usmjerio na autoritarni put koji prioritet daje sigurnosti, državnoj kontroli gospodarstva u ime “općeg napretka”, asertivnijoj diplomaciji, jačoj vojsci i jačanju pritiska kako bi se zauzeo Tajvan.

Analitičari općenito ne očekuju bilo kakvu promjenu političkog smjera.

Kina je proteklih dana posebno naglašavala Xijevu predanost strategiji nultog covida razbijajući nade bezbrojnim kineskim građanima i investitorima da bi Peking uskoro mogao napustiti politiku koja je uzrokovala nezadovoljstvo i ekonomsku štetu.Kineski odnosi sa Zapadom oštro su se pogoršali zbog Xijeve potpore Vladimiru Putinu.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI