POČELO SUĐENJE STOLJEĆA! U terorističkim napadima u Bruxellesu ubijeno 32 ljudi, a više od 300 ozlijeđeno 2016. godine

Foto: Nicolas Maeterlinck/Guliver Image

U Bruxellesu je u ponedjeljak počelo najveće suđenje u povijesti Belgije, koje bi trebalo trajati sedam mjeseci. Desetoricu islamista optužuje se za samoubilačke terorističke napade 2016. u kojima je poginulo 32 ljudi, a ozlijeđeno je više od 300, što je probudilo bolna sjećanja.

Predsjedavajuća sutkinja Laurence Massart potvrdila je identitet optuženika a svi, osim Osame Krayema, švedskog državljanina optuženog da je planirao biti drugi bombaš u metrou, odgovorili su na njezina pitanja, dok se suđenje odvija pred porotom. U skladu s belgijskom sudskom praksom, optuženici se nisu morali izjasniti osjećaju li se krivima ili ne.

Dvostruki bombaški napadi počinjeni su na zračnoj luci, a treća bomba eksplodirala je u metrou 22. ožujka 2016. godine. Devetorica optuženika optuženi su za višestruka ubojstva i pokušaje ubojstva u terorističkom kontekstu i prijeti im doživotni zatvor. Sva desetorica optuženi su da su sudjelovali u aktivnostima terorističke skupine.

Među optuženicima je Mohamed Abrini, koji je krenuo na zračnu luku s dvojicom bombaša samoubojica, ali je pobjegao ne detoniravši svoj kovčeg s eksplozivima, a sudi se i Salahu Abdeslamu, glavnom osumnjičeniku na suđenju u Parizu.

Jednom će se suditi u odsustvu, ali vjeruje se da je poginuo u Siriji. Odgovornost za napade u Bruxellesu preuzela je Islamska država. Šestorica optuženih proglašeni su krivima u lipnju za sudjelovanje u terorističkima napadima u Parizu u studenome 2015. u kojima je poginulo 130 ljudi.



Poginulo je 15 muškaraca i 17 žena koji su bili državljani Belgije, SAD-a, Nizozemske, Švedske, Britanije, Kine, Francuske, Njemačke, Indije, Perua i Poljske, a poginula su i trojica bombaša samoubojica.

Tužitelji bi u utorak trebali početi čitati optužnicu od 486 stranica, a potom slijedi saslušanje 370 stručnjaka i očevidaca.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI