POČELO SE SPOMINJATI JEDNO IME! Do koga vodi slučaj Rimac? Afera seže do vrha HDZ-a

Dusko Jaramaz/PIXSELL

S uređaja instaliranog na automobilu Josipe Rimac, koji je za 80 tisuća eura kupljen u Italiji nestali su svi razgovori snimljeni s ministrima involviranima u aferu zbog koje se tjednima tresu Vlada i kompletan državni vrh, tvrde u tjedniku Nacional u kojem su objavili i fotografije spornog uređaja, a što su demantrali iz USKOK-a.

Nije međutim ovo prvi put da se spominje kontaminacija neke važne istrage, niti je ovo prvi put da se u javnom prostoru problematizira istraga u slučaju Rimac. I na samim začecima ovoga procesa predsjednik Zoran Milanović upozorio je na to da su mjere praćenja bivše kninske gradonačelnice pukle kad se počelo pojavljivati ime jedne važne osobe. Da je istraga kontaminirana potvrdio je i premijer Plenković, donedavni šef Josipe Rimac, koja je po otkriću afere Vjetroelektrane izbačena iz HDZ-a.

”To je moglo izaći iz DORH-a ili policije, sigurno nije iz knjižnice, to je katastrofa. Moraju pronaći tko je to”, rekao je Plenković prije par mjeseci složivši se s predsjednikom, a uz to zaboravljajući da je na čelu policije ‘njegov čovjek’ Davor Božinović.

Zanimljivo, i u jeku afere SMS kada se problematizirala uloga Milijana Brkića u istoj iz DORH-a su nestali spisi vezani uz ovaj slučaj, za koje se kasnije tvrdilo da su izgubljeni tijekom seljenja. Mjere su provaljene u slučaju tajnog praćenja Franje Varge i Blaža Curića, koji su također spominjani kao akteri ove afere. S druge pak strane ova afera s Rimac vodi sve do vrha ne samo HDZ-a, već i do vrha Vlade. Ne treba zaboraviti da je na popisu svjedoka i premijerova najbliža suradnica Tena Mišetić.

Prema pisanju medija, protuprislušni pregled automobila u vlasništvu Josipe Rimac obavio je Tonči Matas kojega je ova oslovljavala s brate. Matas je Karamarkov kadar, čovjek koji je godinama upravljao zadarskim centrom SOA-e i ondje jamačno stekao određena poznanstva i prijateljstva. Zašto se Rimac baš par dana prije uhićenja odlučila provjeriti svoj auto, ako je riječ o redovitim protuprislušnim pregledima, kako to da je s tom dozom paranoje baš u svojem autu dogovarala suspektne poslove i je li moguće da joj je netko dojavio da je predmet istrage, je li moguće da je sam Matas iskoristio stara poznanstva s istražiteljima kako bi spasio svoju “sestru” Josipu? Sve su to pitanja na koja hrvatska javnost do sada nije dobila konkretan odgovor.Da je priča oko Rimac i Matasa u najmanju ruku čudnovata potvđuje i to što je direktorom za korporativnu sigurnost Hrvatske pošte imenovan na dan kada je uhićena Ana Karamarko, supruga njegova prijatelja Tomislava Karamarka, koji je zaslužan i za uzlaznu političku putanju gradonačelnice Rimac.

Matas je u HP u do tada bio zamjenik direktora za korporativnu sigurnost, njegovo napredovanje provedeno je bez javnog natječaja, a odvilo se uz blagoslov Gordana Jandrokovića koji je spominjan i kao ključni lobist koji je osigurao dolazak Ivana Čule u Upravu HP-a. Zanimljivo, sjedište Hrvatske pošte u Zagrebu, gdje je direktor postao Matas, nekoliko desetaka metara udaljeno je od sjedišta Hrvatskih šuma, gdje se na poziciji savjetnika nalazi Nediljko Dujić prvi čovjek šibensko-kninskog HDZ-a, koji je bio zadužen za izbacivanje Rimac iz stranke, a koji ju je nekoliko tjedana prije toga predložio kao njihovu kandidatkinju za sabor u devetoj izbornoj jedinici. Iako do Sabora nije uspjela dogurati Rimac se družila i sa nekima koji danas griju saborske klupe. Bliska prijateljica bila je s aktualnom ministricom poljoprivrede, viđana je i sa Gabrijelom Žalac, ali i sa Marijanom Balić.

Nerijetko spona Josipe Rimac sa šibensko-kninskim ogrankom stranke svakako je i Vodičanka Branka Juričev-Martinčev, s kojom se Josipa često sretala baš u Vodicama gdje ima vikendicu, a tu se u priči opet spominje Dujić koji je u korektnim odnosima s Juričev-Martinčev, inače jednom od najbogatijih hrvatskih političarki. Jedan od najbogatijih bosanskohercegovačkih političara, šef tamošnjeg HDZ-a Dragan Čović, također je jedan od dugogodišnjih prijatelja bivše kninske gradonačelnice, navodno ju je on i spojio s posuškim poduzetnikom Bašićem, koji je vjetroelektrane nalik ne one zbog kojih je Josipa posrnula namjeravao graditi i u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI