POČELA PROIZVODNJA HRVATSKIH EUROKOVANICA: Plenković: ‘U ovim okolnostima, dobro je da smo dio eurozone. Bit ćemo zaštićeniji u svim nadolazećim izazovima’

Screenshot/N1

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u ponedjeljak su u kovnici u Svetoj Nedelji prisustvovali svečanom obilježavanju početka proizvodnje hrvatskih eurokovanica, objavio je N1. 

“Upravo smo osobno stekli uvid kako se u hrvatskoj kovnici novca kuju kovanice eura. S 1. siječnja 2023. Hrvatska postaje dio europodručja. To podrazumijeva i kovanje kovanica ovdje, kao i nabavljanje novčanica”, rekao je Plenković.

Dodao je kako “smatraju da su proces provodili vrlo sustavno”.

“To je strateški cilj, koji ostvarujemo, koji će ostati. Zahvaljujem svima koji su dali svoj doprinos. Tijekom jeseni finalizirat će se aktivnosti oko ulaska u Schengen. U ovim okolnostima, dobro je da smo eurozone. Bit ćemo zaštićeniji u svim izazovima koji su pred nama”, istaknuo je premijer.

Osvrnuo se na kovnicu novca te naglasio kako u njoj radi 70-ak radnika.



“Ovdje se kuju goleme količine kovanog novca. Za to treba dobra organizacija kovanog novca. Siguran sam da će sve biti obavljeno kako treba”, rekao je Plenković.

Govorio je i guverner koji je naglasio kako će se raditi u tri smjene, a plan je do kraja godine otkovati 420 milijuna komada, odnosno 3700 tona kovanica.

Vujčić je dodao kako je to veliki logistički napor koji podrazumijeva i povlačenje kuna iz optjecaja.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI