Po prvi puta u povijesti republikanci smijenili vlastitog šefa Kongresa

AP Photo/J. Scott Applewhite/Guliver Image

Kevin McCarthy u utorak je smijenjen s mjesta predsjednika Zastupničkog doma američkog Kongresa, a unutarnje borbe među njegovim kolegama republikancima gurnule su Kongres u daljnji kaos samo nekoliko dana nakon što je za dlaku izbjegnuta blokada vlade.

Manevar bez presedana razotkrio je kaotičnu razinu međusobnih svađa u republikanskim redovima dok se pripremaju za predsjedničke izbore 2024. godine. Njihovo biračko tijelo najveće povjerenje u anketama daje bivšem američkom predsjedniku. Donald Trump, pak, stvara vlastitu povijest kao prvi bivši ili aktualni predsjednik protiv kojeg je podignuto više kaznenih optužnica.

Prvo smjenjivanje predsjednika u 234-godišnjoj povijesti Zastupničkog doma podržala je samo šačica desno orijentiranih republikanskih tvrdolinijaša. Međutim, Zastupnički dom je gotovo ravnomjerno podijeljen i s demokratima koji su se pridružili pobunjenim republikancima, umjesto da pomognu McCarthyju, pa on nije imao izgleda.

Gaetz iznudio glasovanje o smjeni Kevina McCarthyja

Kalifornijski bivši poduzetnik (58) izazvao je bijes među konzervativcima ovog vikenda kada je usvojio mjeru privremenog financiranja koju je poduprla Bijela kuća kako bi se spriječila blokada vlade, a njegova smjena je posljednji trenutak velike drame u godini kada je Zastupnički dom pod kontrolom republikanaca doveo Washington do ruba bankrota i ruba djelomične blokade vlade.

Floridski konzervativac Matt Gaetz, koji je iznudio glasovanje o smjeni, kladio se da može smijeniti McCarthyja sa samo nekoliko republikanaca, uz pomoć demokrata koji ne žele pomoći čelniku koji je nedavno otvorio vrlo politiziranu istragu o opozivu američkog predsjednika Joea Bidena.

Vodstvo je upozorilo republikance da će stranku gurnuti “u kaos”, ali Gaetz, koji se opetovano žalio da kalifornijski republikanac ne poštuje dogovore sklopljene s krajnjom desnicom, je uzvratio: “Kaos je predsjednik McCarthy”.

McCarthy odustao od dogovora s Bidenom o ograničenjima potrošnje

“Kaos je netko kome ne možemo vjerovati na riječ”, dodao je. Demokrati također ne vole McCarthyja, osobito nakon njegove odluke da odustane od dogovora s Bidenom o ograničenjima potrošnje postignutog ranije ove godine u razgovorima o saveznom proračunu.

McCarthyjeve pristaše, uključujući neke od najglasnijih konzervativaca u Domu, rekli su da je on uspješno ograničio potrošnju i unaprijedio druge konzervativne prioritete iako demokrati kontroliraju Bijelu kuću i Senat, te su upozorili da će njihovi dobici biti ugroženi ako uklone svog vođu, a među njima su začudo bile i Lauren Boebert i Marjorie Taylor Greene.

“Razmislite dobro prije nego što nas gurnete u kaos, jer to je kamo smo krenuli”, poručio je republikanski zastupnik Tom Cole šačici desno orijentiranih republikanskih tvrdolinijaša.

Pristaše McCarthyja kažu da je Gaetz bio motiviran željom za publicitetom, šansom da dobije viši položaj ili ogorčenošću zbog tekuće etičke istrage mogućeg nedoličnog seksualnog ponašanja i korištenja nedopuštenih droga. Nisam počinio bilo kakvo kazneno dijelo, a motiv za smjenu nije nesklonost Mccarthy, rekao je floridski konzervativac, koji je kasnije dodao da bi podržao Jima Jordana za predsjednika Zastupničkog doma Kongresa.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI