PLIN SE I DALJE NE ISPORUČUJE CJEVOVODOM SJEVERNI TOK 1: Gazprom: ‘Došlo je do kvara na motoru turbine’

Pixabay/Ilustracija

Nakon trodnevnog prekida radi održavanja, ruski Gazprom trebao bi u subotu nastaviti s isporukama plina cjevovodom Sjeverni tok 1 prema Njemačkoj. Ipak, od toga se odustalo, jer su iz tvrtke u petak naglasili kako je došlo do kvara na motoru turbine, objavio je BBC.

Cjevovod Sjeverni tok 1 zatvoren je zbog curenja ulja, piše u priopćenju Gazproma. Ruska državna kompanija tvrdi da je do curenja došlo na kompresorskoj stanici Portovaja u blizini Sankt Peterburga, a uz Ruse ondje su navodno bili i radnici Siemensa, njemačke tvrtke koja pomaže u održavanju cjevovoda.

Gazprom tvrdi da je popravak curenja na ključnim motorima moguć samo na specijaliziranim lokacijama za koje Rusija tvrdi da su na udaru zapadnih sankcija. Isporuka plina obustavljena je dok se kvar ne otkloni, piše u priopćenju.

Kada će se kvar otkloniti, još uvijek se ne zna.

Otvoreno je pitanje u kojem obujmu će se nastaviti isporuka budući da je Sjeverni tok 1 i prije ovotjedne obustave radio sa 20 posto kapaciteta. Gazprom je smanjene isporuke opravdavao radovima na održavanju, ističući da mu nisu vraćene turbine koje je poslao Siemens Energyju na servis.



Europske zemlje u međuvremenu uvode mjere štednje kako bi osigurale dovoljno plina za zimu i pokušavaju pronaći nove izvore nabave, a ponovo uključuju i već ugašene termoelektrane na ugljen.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI