PLENKOVIĆU JE ŽAO ZBOG ŽALAC: ‘Pa zar bih trebao sretan? Smirimo loptu i ne osuđujmo’! Imao je poruku i za oporbu

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predsjedao je 12. sjednicom Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem koja se održala u Pleternici.

Članovima Savjeta predstavio je informaciju o ugovorenim projektima na području Slavonije, Baranje i Srijema, Razvojni sporazum i Plan industrijske tranzicije Panonske Hrvatske, informaciju o provedbi projekata iz područja poljoprivrede te prilike za nova ulaganja iz Europskog socijalnog fonda.

Potom je izašao pred novinare i odgovarao na brojna pitanja.

“Žao mi je što su se ljudi prestali cijepiti početkom ljeta, nije mi jasno zašto, jer smo upozoravali na jesen i zimu. Sad imamo situaciju koju imamo, umrli su nam i mladi bez komorbiditeta, ali necijepljeni. Prošli smo dva milijuna cijepljenih, treba nas se cijepiti još – rekao je Plenković komentirajući situaciju povećanja broja cijepljenih kao i nove mjere.

“Ovo radimo iz respekta prema onima koji su se cijepili, koji žele raditi i normalno ići na posao”, kazao je Plenković.



Osvrnuo se i na prosvjede građana diljem Hrvatske koji prosvjeduju protiv covid-potvrda.

“Demokratski. Mi smo demokratska zemlja, svi mogu prosvjedovati. Svaki dan su baš meni ispod prozora, nemam ništa protiv. Ovi ispred Vlade su svi prijavljeni”, odgovorio je Plenković.

Ponovno se osvrnuo na najvruću uhićenja u aferi software. Među uhićenima je i bivša HDZ-ova ministrica Gabrijela Žalac i Tomislav Petric.

“To su nove okolnosti i nove činjenice. Dogodi se situacija ovog tipa, mi smo primili na znanje ovo što je odlučio sudac istrage. Mi ćemo razriješiti gospodina Petrica”, rekao je Plenković.

“Predsjedništvo je u utorak, pričekajte do utorka pa ćemo vidjeti”, rekao je o statusu Žalac u stranci.

Kazao je da “nema pojma” o inicijativi oporbe o osnivanju istražnog povjerenstva.

“Vlada ne postoji radi oporbe već radi hrvatskih građana. Vlada radi na tome da nam gospodarski rast bude 9%, da osiguramo cjepivo, testove, da očuvamo radna mjesta, da prosječna plaća bude na 7100 kuna… To su neke minimalne referentne točke. Uloga oporbe je da kritizira. Moj cilj je da Hrvatska ide naprijed, njihov cilj je da HDZ propadne”, rekao je.

Komentirao je i to kakav je to novi HDZ, odnosno usporedbe sa Sanaderovim.

“Kakve veze ima ovaj HDZ ima s onim? U kojoj ste fazi? Smirimo loptu, nemojmo nikog osuđivati prije nego što nadležna tijela odluče. Nije normalno to, nema potrebe. Dogodilo se to, ne mogu tu učiniti ništa, postoje tijela da to riješe. Postoji persumpcija nevinosti”, naglasio je.

“Meni je žao da se ovo dogodilo, zar se to ne vidi? Zar bih trebao biti sretan?” pita se Plenković.

Hoćete li se ispričati Bagi zbog toga što vas je pitao za izjavu da je Vlada pobjedila koronu?

“Ajmo kontekstualizirati. Zašto smo tada govorili? Koja je bila glavna tema u petom mjesecu 2020.? Bila je ta da smo zaključili da će epidemiološki okvir biti bolji u srpnju, a ne da za izbore čekamo listopad ili studeni. Onda ja kažem kao premijer, mi smo u ovoj fazi, prvom poluvremenu, da epidemije nije bilo. Praktički tri tjedna pred izbore. Tada smo mogli sa sigurnošću organizirati izbore. Da smo ih organizirali na jesen, imali bi organizacijski problem. To je poanta opaske, kontekst, a ne ovo “vi ste rekli da ste pobijedili koronavirus pa nam traje godinu i pol dana”. Ne. Ja i Bago, mi smo 100 godina prijatelji i jako smo dobri.“

Potom je iznio koje su točno bile teme sastanka o Slavoniji.

“Okvir koji smo koncipirali polučuje rezultate u razvojnom pogledu. Sjeverozapadne županije će uskoro imati sličan model dijaloga s Vladom – rekao je premijer Andrej Plenković nakon sastanka. Dodao je da se ispravljaju nepravde iz 2012. i 2013. gdje su potpore bile iste za ulagače u Zagrebu i, primjerice, u Pleternici.

“Nastojimo učiniti sve da se Slavonija gospodarski digne i da se stvore pretpostavke za demografsku obnovu”,  zaključio je Plenković, najavivši da će sljedeći sastanak biti u Brodsko-posavskoj županiji, točnije u Okučanima.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI