PLENKOVIĆU JE SAD NEUGODNO PRED EUROPOM: Zbog afere Žalac netko će morati odgovarati!

Patrik Macek/PIXSELL

“Šumi, šumi, javore! Neka grane govore, pa da čuje zemlja sva, kako ljubav bolit’ zna…”, stihovi su to legendarne pjesme Miroslava Škore u čijem spotu slavonska ljepotica gladi kosu pred ogledalom – ni manje ni više nego u to vrijeme buduća ministrica Gabrijela Žalac.

Spot je naravno i danas dostupan i vidljiv na platformi Youtube.  Prisutna je bila također i u još jednoj, onoj puno popularnijoj pjesmi Miroslava Škore “Ne dirajte mi ravnicu”.

No od danas je ona postala uhićenica. Premijer Plenković i predsjednika Sabora bili su danas poprilično iznenađeni ovom informacijom.

Rodila se 1979. godine u Vinkovcima kao Gabrijela Ivanković, a udala se već u četvrtom razredu gimnazije. Prije mature rodila je prvo dijete, a do kraja studija postala je majka sveukupno četvero djece. Njena majka bila je ekonomistica, otac radnik na željeznici. Roditelji su joj se učlanili u HDZ za vrijeme Franje Tuđmana, a majka Vinka Ivanković postala stečajna upraviteljica, potom predsjednica HGK za Slavoniju.

Gabrijela je diplomirala ekonomiju 2002. godine, a 2005. postala je stručna savjetnica HDZ-ovog župana Bože Galića, da bi dvije godine kasnije postala članica HDZ-a, piše RTL.



Žalac je polako napredovala kao karijerna političarka te ju je na kraju Plenković uzeo u Vladu kao ministricu EU fondova i regionalnog razvoja. Bila je njegov osobni izbor i privatno ju je oslovljavao s “Gabi”. Pisalo se čak da joj je namijenio dobru europsku karijeru, a onda je sve krenulo nizbrdo, zaredale su se afere – prvo je skrivila nesreću u kojoj je teže ozlijeđena djevojčica.

I to je bio veliki teret, ali onda se također otkrilo da ministrica tada nije imala važeću vozačku dozvolu već tri godine. Novinari su tada otkrili Mercedes u dvorištu obiteljske kuće koji nije prijavila u imovinskoj kartici.

Luksuzno vozilo Mercedes E klase zagrebačkih registarskih oznaka bilo je vlasništvu tvrtke za najam luksuznih vozila Star rent-a-car šibenskog poduzetnika Josipa Stojanovića Jollyja. Žalac je prvo govorila da je to auto njenih roditelja, da ne razumije zašto se digla tolika prašina te da će automobil koji bude u njenom vlasništvu prijaviti u imovinsku karticu.

Malo veći uteg bio je taj što je Jollyjeva tvrtka prije toga dobila milijunski iznos preko natječaja za autobuse upravo od njenog ministarstva.

Bivša ministrica i još uvijek aktualna članica predsjedništva HDZ-a prema pisanju medija od kraja kolovoza prošle godine trebala je dobiti mjesto u nekoj državnoj agenciji, ali je njezina politička karijera završena nakon Uskokove istrage.

U novoj aferi Softver policija ju je u srijedu uhitila po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja u RH, zajedno s ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislavom Petricem te još dvije osobe.

Ovo je dodatan problem i za premijera Plenkovića. Naime Ured europskog javnog tužitelja na čijem se čelu nalazi Rumunjka Laure Codruta Kovesti bavi se istragama velikih hrvatskih korupcijskih afera, radi čega je već pročešljano Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova, zainteresirao se ovaj Ured i za Ministarstvo poljoprivrede.

Priča nije nimalo bezazlena, jer u europskim krugovima smatraju kako se odluke o dodjeli sredstava za pojedine projekte donose po političkom ključu pa se u skladu s time europska sredstva dodijeljuju pojedincima kojima se prilagođavaju kriteriji natječaja.

Baš zato Hrvatska se i je našla na udaru novog europskog javnog tužitelja i OLAF-a a sve to narušava imidž naše zemlje u Europskoj uniji te izaziva neugodnosti premijeru Andreju Plenkoviću koji se na Europu uvelike oslonio računajući na njihove milijune po pitanju obnove potresom porušenih područja i po pitanju izlaska iz korona krize.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI