Plenkoviću bi bilo mudro poslušati Araličin savjet da nađe posao Karamarku!

Damir Sencar/PIXSELL/POOL

Činjenica je da bi Plenković pokazao svoju političku mudrost ukoliko bi prihvatio savjet književnika Ivana Aralice. Na taj način bi se prekinuo jedan žalostan niz u stranci da svi njihovi predsjednici, nakon Tuđmanove smrti, i nakon što odu s mjesta čelnog čovjeka stranke završe, ili izbacivanjem iz nje, kao što je to bio slučaj sa Sanaderom i Kosoricom ili kao Karamarko koji je potpuno marginaliziran Ako ništa drugo, Plenković bi, u slučaju da prihvati Araličin savjet, i osigura Karamarku posao u stranci i državi, osigurao sebi u budućnosti, bar mirnu tranziciju iz predsjednika HDZ-a u bivšeg predsjednika

Književnik Ivan Aralica u velikom intervjuu Globusu, poprilično je iznenadio svojom izjavom da bi savjetovao premijeru Andreju Plenkoviću da bivšem predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku nađe odgovarajuće mjesto u okviru stranke i države. Iznenađenje je bilo tim veće ako se zna da je Aralica svojevremeno javno rekao za Tomislava Karamarka, da nije dorastao zadatku da bude na čelu velike stranke kao što je HDZ. To svoje stajalište Aralica je, u intervjuu, pobliže objasnio: “Rekao sam ono što sam zaključio u početku Karamarkova uspona na čelno mjesto u stranci, kad sam ga i osobno upoznao. Rekao sam sa žaljenjem, jer sam u međuvremenu spoznao da je plemenit čovjek, da je imao dobre političke stavove i da u njegovu slomu, osim što je nedorastao čelnom mjestu, njegove krivnje nema.” A premijeru Plenkoviću bi, kaže Aralica, bilo mudro da Karamarku nađe odgovarajuće mjesto u okviru stranke i države. A evo i zbog čega. “S Karamarkovim se slamanjem desno krilo HDZ-a, dolaskom Plenkovića, nije slomilo. Jer će Plenković, želi li da mu ptica leti, ubrzo spoznati da njegova ptica bez desnog krila ne može letjeti. I zato što se bez dva krila, u ptičjem slučaju, letjeti ne može i zato što bez desnog krila i tijelo i lijevo krilo ptice doživljavaju, ako se ptica zove HDZ, trenutni kolaps. Da mu se to slučajno ne bi dogodilo, moj bi mu savjet bio da se s Karamarkom čuje i, ako poželi, neka mu nađe odgovarajuće mjestu u okviru stranke i države”, kaže u intervjuu Globusu Ivan Aralica, jedan od najvažnijih hrvatskih suvremenih pisaca, akademik, i najistaknutiji intelektualni predstavnik političkoga konzervativizma.

Dalička svojedobno zbog Karamarka napustila stranku

Hoće li Plenković poslušati Araličin savjet, nezahvalno je prognozirati, no, s obzirom na neke dosadašnje njegove stavove i poteze, otkako je na mjestu šefa stranke naslijedio Karamarka, mnogo veće su pretpostavke da neće nego da hoće. Pogotovo što je Plenković okružen mnogim suradnicima koji bivšeg predsjednika HDZ-a ne mogu gledati ni nacrtanog. To se prije svega odnosi na potpredsjednicu vlade i ministricu gospodarstva Martinu Dalić, koja je upravo zbog Karamarka napustila stranku u rujnu 2016. godine.

O razlozima tog napuštanja u jednom intervjuu rekla je sledeće:’

Razlozi za odluku o odlasku nakupljali su se tijekom duljeg razdoblja. S obzirom na dubinu krize, mene je zanimalo s kojom se odlučnošću obavljaju pripreme za preuzimanje vlasti, pogotovo jer sadašnja vlada ima katastrofalne rezultate. Smatrala sam da te pripreme moraju poći od jasne dijagnoze stvarnih uzroka krize, financijskih ograničenja koja proizlaze iz već previsoke zaduženosti i biti fokusirane na mjere koje imaju snagu rješavati stvarne uzroke krize. Oblikovanje reformi i priprema za njihovo provođenje trebali su biti najvažniji sadržaj priprema za preuzimanje vlasti. Pokušavala sam određenim inicijativama stvoriti reformski sadržaj, ali su mi brojni primjeri pokazali da moje ideje nisu zaživjele u stranci.Izgubila sam vjeru da osobno mogu nešto bitno promijeniti. Reforme, tj. stvarne promjene načina rada institucija, promjene ponašanja, promjene odnosa prema državi i očekivanja od države ne može provesti pojedinac. Za to je potreban snažan tim koji radi na zajedničkoj platformi. HDZ se s pravom diči svojom državotvornošću. Nakon šest godina krize državotvornost za mene znači odlučno, beskompromisno pripremanje rješenja koja će Hrvatsku izvući iz ekonomskog ponora, bez obzira na to koliko ta rješenja bila teška, komplicirana i koliko mogu pogoditi neke interesne skupine. Demonstraciju takve vrste državotvornosti nisam vidjela’, rekla je tada Dalić, prigodom napuštanja HDZ-a.



Što će odlučiti Plenković?

Ipak bolji poznavatelji prilika u stranci reći će da je Dalićka od trenutka kada je Jadranka Kosor, čiji je ona kadar, izgubila unutastranačke izbore u HDZ-u u svibnju 2012. godine samo fizički bila u njoj. Zanimljivo je da je Milanovićeva vlada bila velikodušna prema njezinom mužu Niki, koji je i nakon smjene vlasti 2011. godine ostao članom Uprave u Ini. Inače valja podsjetiti da je Milanovićeva tadašnja vlada sav ostali kadar iz razdoblja premijerke Jadranke Kosor i Ive Sanadera posmjenjivala. Gospođa Dalić se u HDZ-u, nakon Kosoričina pada uglavnom nije osjećala dobro i samo je tažila pravi povod da napusti stranku. Danas je, dolaskom Plenkovića na čelo HDZ-a i Vlade Martina Dalić njegov glavni igrač, i teško je za povjerovat da bi ona mirno promatrala da Plenković Karamarku ponudi posao u stranci i državi i de facto ga vrati u političku igru. Pitanje je kako bi to ‘provarili’ i ostali najbliži Plenkovićevi suradnici, prije svih ministri Krstičević, Stier i Goran Marić. No, činjenica je da bi Plenković pokazao svoju političku mudrost ukoliko bi prihvatio savjet književnika Ivana Aralice. Na taj način bi se prekinuo jedan žalostan niz u stranci da svi njihovi predsjednici, nakon Tuđmanove smrti, i nakon što odu s mjesta čelnog čovjeka stranke završe, ili izbacivanjem iz nje, kao što je to bio slučaj sa Sanaderom i Kosoricom ili kao Karamarko, koji je potpuno marginaliziran Ako ništa drugo, Plenković bi, u slučaju da prihvati Araličin savjet, i osigura Karamarku posao u stranci i državi, osigurao sebi u budućnosti, bar mirnu tranziciju iz predsjednika HDZ-a u bivšeg predsjednika.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI