PLENKOVIĆEVI NOVI PARTNERI! ‘Desni privjesak’ i ‘ljepotan iz susjedstva’ velika su želja šefa HDZ-a: Za Čačićem nitko ne plače, ekspresno je poslan u povijest

Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Nakon političkog potresa i naprasnog odlaska iz Vlade ministra financija Zdravka Marića opet se počelo pozivati na prijevremene izbore i krenuli su pritisci od oporbenih saborskih zastupnika prema premijeru Andreju Plenkoviću. Iako je Plenković u svojem stilu odmahnuo rukom i podsjetio da je on oduvijek za političku stabilnost naspram kaosa i političkih previranja, u nedjelju u večernjim satima još je jedna mini bomba odjeknula javnim prostorom.

Novi saveznici

Naime, prekaljeni čelnik Reformista najavio je da će njegova stranka izaći iz vladajuće koalicije s HDZ-om. Ovaj je prekaljeni političar i bivši ministar rekao da je neispunjavanje koalicijskog dogovora o željezničkom projektu Sjever, vrijednom oko četiri i pol milijarde kuna, jedan od najvažnijih razloga izlaska iz koalicije. “Mi smo to potpuno jasno iskomunicirali u javnosti, rekli smo premijeru i partnerima. Stranka na vlasti, a to je HDZ, svoj najprizemniji stranački interes do razine lokalnih organizacija stavlja ispred interesa građana Hrvatske, a to upravo čini jer sprečava projekt za cijelu regiju Sjever. Izričito naredbama sprečava realizaciju, Europa ga je podržala, ušlo je u prostorne i prometne planove, dobili smo novac od Europe. Naredba je da se ne radi, prema tome mi idemo van. Mi smo već dali sve rokove, oni su premašili. Mi nismo stranka koja će udarati ispod pojasa. Ne možemo i ne želimo raditi s partnerima koji se ne drže svoje riječi, čak i kad je potpisana”, rekao je Čačić, dok su zlobnici odmah prokomentirali kako je on zapravo uvrijeđen jer mu Plenković nakon Marićeva odlaska nije ni ponudio mjesto ministra financija.
Ipak, Čačić tvrdi da do prijevremenih izbora neće doći.

A da su u HDZ-u na ovo bili spremni, doznajemo iz te najjače hrvatske stranke iz koje nam kažu kako već dulje pikiraju na potencijalne nove partnere. Odmetnuti suverenist Hrvoje Zekanović, o čijem se salto mortaleu i mijenjanju kaputa i politike pisalo već nekoliko puta, jedan je od onih koji se spominju kao mogući novi Plenkovićevi saveznici koji bi mogli u najmanju ruku pojačati saborsku većinu, a možda u nekom obliku i pokucati na vrata Banskih dvora. Zekanović je inače nedavno najavio ulazak u posrnuli HSP, čime bi ta stranka opet postala parlamentarna, a analitičari su u tom Zekanovićevu manevru zapravo vidjeli potez koji bi Plenkovićevu HDZ-u trebao dati “desniji” privjesak koji, kako smatra dosta HDZ-ovih pasivnih birača, HDZ-u nedostaje.

Poželjna roba

Ipak, zasad od Zekanovićeva ulaska u tu nekada slavnu staru hrvatsku stranku ništa, no kako doznajemo, odnedavno mu često zvoni telefon i vode se razgovori s HDZ-ovcima. Upravo je prošle nedjelje, nakon Čačićeve objave da se uskoro bliži kraj njegove podrške Plenkoviću, nekoliko istaknutih HDZ-ovaca odmah okrenulo broj Hrvoja Zekanovića i započelo pripremanje terena za vruću političku jesen. Također, još se jedna stranka i jedan političar spominju kao mogući novi Plenkovićevi partneri, a to nije prvi put da se o njima govori u tom kontekstu.

Prošlog ljeta stvoren je jedan neobični saborski klub koji čine mladi gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec (Fokus), prekaljeni bivši HSS-ovac Damir Bajs (nezavisni) i Veljko Kajtazi kao zastupnik romske nacionalne manjine. Zurovec je u Sabor ušao s liberalnim klubom koji je činio s Marijanom Puljak (Pametno) i Dalijom Orešković (tada SiP), no ta je ljubav vrlo brzo pukla. Zurovec je nakon toga ostao sam, a liberalnim damama pridružila se Anka Mrak Taritaš (GLAS) te su one kasnije i osnovale političku partiju Centar.



Dario Zurovec iz stranke Fokus, gradonačelnik Svete Nedelje, poželjna je roba na političkom tržištu od početka svoje karijere pa ga se tako spominje i kao mogućeg člana nove vladajuće većine.
Mladi gradonačelnik, kojeg u kuloarima nazivaju i “ljepotanom iz susjedstva” bio bi svježi politički kapital za Plenkovića i barem bi malo maknuo fokus s afera ministara na odlasku eventualnim dolaskom Fokusa. Ima li dima gdje ima i vatre, doznali smo upravo u Fokusu. Izvor vrlo blizak vrhu te liberalne stranke rekao nam je da Zurovca zovu sa svih strana i da ga “vrbuju” u vladajuću većinu već mjesecima.

Kamen spoticanja

“Ma stalno svi zovu. Ali, ajde, od vas medija mi uvijek doznamo da smo postali članovi vladajuće koalicije. Zasad smo mi oporba i kao takvi radimo. Što će biti najesen, vidjet ćemo”, rekao je naš izvor iz Fokusa i potvrdio da se razgovori vode već neko vrijeme. U Fokusu, kako doznajemo, postoji grupacija ljudi koji ne bi imali ništa protiv toga da već najesen pojačaju Plenkovićev tim, dok dio oko Zurovca smatra da treba pričekati redovne izbore, a zatim odlučiti komu će dati podršku.

Iako Plenkovićevi stratezi prate situaciju u političkoj areni i redovito razgovaraju s potencijalnim partnerima, čini se da bi kamen spoticanja suradnje Zurovca i Plenkovića moglo biti to što je ovaj mladi gradonačelnik i politička zvijezda u usponu ostao razočaran nakon jednog razgovora s premijerom te je stekao dojam da je Plenković previše sličan Ivi Sanaderu… Upamćeno je ostalo i nedavno javno zabilježeno nadmudrivanje ovog dvojca na sjednici saborskih odbora kad su se predstavljali novi Plenkovićevi ministri.

Prigovorio je tada Zurovec kvalifikacijama Davora Filipovića kao novog ministra gospodarstva, dok mu je Plenković odgovorio da je to mogao biti on, ali… No ne treba zaboraviti upravo to da je Zurovec u saborskom klubu s nezavisnim Damirom Bajsom, nekadašnjim jakim HSS-ovcem i lojalnim partnerom HDZ-u… Bajs je bivši bjelovarsko-bilogorski župan koji je na toj funkciji bio u tri mandata, a uz to je i bivši ministar poljoprivrede iz Vlade Ive Sanadera 2008. Nije tajna da je oduvijek blizak HDZ-u i umjerenoj politici te blagonaklono gleda na politiku Andreja Plenkovića i njegova na papiru europski i centristički orijentiranog HDZ-a. Uz Zurovca i Bajsa, u tom saborskom klubu je i vječni Veljko Kajtazi kojemu nije problem podržavati bilo koju vlast pa tako ne bi imao ništa protiv ni da njegov klub postane dio vladajuće većine u Saboru.

Neobično ruho

Tako je prošle jeseni Hrvatski sabor obukao novo, neobično ruho u kojem su se karte ispremiješale do neprepoznatljivosti. I dok se svako malo čini da se HDZ Andreja Plenkovića ljulja i da ima tanku većinu u Saboru, Plenković iz džepa uvijek izvuče neki novi “žetončić” pa se tako očekuje da će svoju većinu osigurati kad Radimir Čačić, odnosno njegova zastupnica u Saboru, prijeđe u oporbene zastupnike.

Ne treba smetnuti s uma ni da je Čačić političar premazan svim mastima pa se može očekivati da će podržavati “strateški bitne zakone” i dizati ruku u Saboru za HDZ-ove odluke pod uvjetom da zauzvrat nešto kapne njegovim projektima. Zanimljivo je kako su u utorak 12. srpnja HDZ-ov Zakon o referendumu podržali Dario Zurovac, Hrvoje Zekanović, Milan Vrkljan, Marijana Petir, ali i članovi novoosnovane stranke Socijaldemokrati.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI