PLENKOVIĆEVA ‘ČELIČNA DAMA’ MORALA ZBRISATI U BRUXELLES: Josipa Rimac je odlučila zaigrati na sve ili ništa i otkriti svoju verziju istine, a u njoj se spominje i Tena

Foto: Goran Mehkek/Nikša Stipaničev/Cropix

Mlada, perspektivna i samozatajna, Plenkovićeva čelična dama. Tako su posljednjih godina u HDZ-u, ali i izvan njega opisivali Tenu Mišetić, koja je s aktualnim premijerom počela surađivati odmah nakon fakulteta, još dok je on radio kao europarlamentarac u Bruxellesu. Kada je preuzeo kormilo Vlade, Plenković je Tenu Mišetić poveo sa sobom u Zagreb, gdje je postala jedna od njegovih najvažnijih suradnica. Bez nje ni ministri nisu mogli pristupiti premijeru, s njom se savjetovao, ona je s Markom Milićem bila zadužena i za medijski imidž premijera Plenkovića. O utjecaju Tene Mišetić svojedobno je govorio propali tajkun Ivica Todorić, koji ju je prozivao na svojim blogovima u trenutku kada se urušavalo njegovo poslovno carstvo, ali se ona na te prozivke nije osvrtala.

Spasili su je

Šutnja i distanciranje od medija, ali i lojalnost premijeru Plenkoviću osigurali su mladoj Teni Mišetić ovih dana novu poziciju te je nedavno razriješena na zatvorenom dijelu sjednice Vlade na osobni zahtjev kako bi prešla na novo radno mjesto u Europskoj komisiji, gdje će raditi u kabinetu i timu predsjednice Komisije Ursule von der Leyen. Kritičari u vladajućim redovima već sada govore kako je Mišetić taj posao dobila bez ikakvih kriterija te da je u Europsku komisiju progurana bez provedenog javnog natječaja, no naglašavaju kako njezin odlazak u Komisiju nema nikakve veze s Plenkovićevim mogućim briselskim angažmanom u doglednoj budućnosti jer je on ionako odavno na razne utjecajne pozicije rasporedio svoje stranačke kolegice i suradnice, od Dubravke Šuice do zaboravljene Ivane Maletić te bivše šefice hrvatske diplomacije Marije Pejčinović Burić.

Pitate li one koji Teni Mišetić nisu naklonjeni, ona je u Europsku komisiju morala ‘zbrisati’ zbog istraga koje se počinju otvarati otkako su USKOK posjetila dvojica bivših ministara, Josip Aladrović i nekadašnji ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Spasili su je i maknuli jer slijede velike akcije, komentiraju odlazak premijerove suradnice njezini kritičari, a ne treba u kontekstu ove priče zaboraviti ni na bivšu kninsku gradonačelnicu Josipu Rimac protiv koje je nedavno podignuta optužnica. Budući da Rimac već neko vrijeme, uz ovu pravosudnu, vodi i ozbiljnu zdravstvenu bitku, odlučila je zaigrati na sve ili ništa te na sudu otkriti svoju verziju istine, a u njoj se spominje i Mišetić.

Iako njoj osobno Rimac ništa ne zamjera, činjenica je da se i ona spominjala u aferi u kojoj je glavnu ulogu igrala bivša kninska gradonačelnica i nekadašnja državna tajnica. Dobro je poznato da je s Mišetić kontaktirala Ružica Njavro iz Ministarstva poljoprivrede kako bi preko nje pogodovala poduzetniku Anti Sladiću, a Mišetić se o tome svojedobno u svojstvu svjedokinje očitovala u USKOK-u u kojem su se svojski potrudili da se ne dozna što je točno premijerova suradnica na tom višesatnom razgovoru otkrila, kao i da se njezino ime u službenim dokumentima spominje samo inicijalima, što je presedan.

Jasno je da Plenkovićevi kritičari i oni koji ga nastoje diskreditirati preko Mišetić udaraju na premijera koji se također sastajao i kontaktirao s Rimac, s kojom je razmjenjivao i SMS-ove. Što je Mišetić učinila nakon što ju je Njavro kontaktirala, javnost vjerojatno nikada neće doznati jer je istraga protiv Josipe Rimac stopirana baš kada je u jednom od razgovora koji su snimani spomenuta Tena. U svakom slučaju je indikativno da su zamjenicu šefa premijerova ureda kontaktirali kako bi se donijela neka odluka ili uredba koja je u proceduri. I iz toga je vidljivo koliku je moć imala Mišetić kao jedna od najvažnijih premijerovih suradnica.



Nastavak puta

Dio te svoje moći Mišetić je crpila i iz obiteljskog zaleđa. Njezin je otac Ivan Mišetić bivši direktor Croatia Airlinesa koji danas radi u Atlantic grupi Emila Tedeschija, dok joj je majka Ariana Bazal Mišetić karijeru izgradila u Hrvatskom telekomu. Prema službenoj biografiji, Tena Mišetić Splićanka je rođena 1988. godine, školovala se na Zagrebačkoj školi za ekonomiju i menadžment, a prvu suradnju s Plenkovićem ostvarila je kao stažistica u njegovu briselskom uredu iz kojeg je onda dogurala do pozicije asistentice. Po dolasku u Lijepu Našu Plenković je imenuje zamjenicom šefa kabineta kojim je u to doba rukovodio Davor Božinović. Iako je Božinović u međuvremenu tu poziciju napustio, Tena Mišetić na svojem je položaju ostala.

“Tena Mišetić, strah i trepet hrvatske Vlade, nosi kratke haljinice, ali traži maksimalnu poslušnost. Osoba koja je u HDZ-u zadužena da zastupa hrvatske građane na sastancima s kancelarkom Angelom Merkel, ali Tena i svojim bičem postrojava ministre, naređuje u ime državnog vrha i srozava ugled hrvatskih institucija svojim mazohističkim izljevima raspoloženja, uvodi strahovladu u ime premijera, pod utjecajem njenih čari. Na svim sastancima s Knightheadom, naravno nazočna je neizostavna Tena Mišetić, kad god dođu ili se pojave u Vladi”, pisao je svojedobno na svojim blogovima Ivica Todorić u jeku afere Borg, vulgarno prozivajući Plenkovićevu savjetnicu. I u svojim iskazima USKOK-u bivša ministrica Dalić potvrdila je da je Mišetić sudjelovala na sastancima vezanima uz Agrokor, no bez obzira na sva saznanja, ona je bila i ostala desna ruka premijera Plenkovića koji je izgleda sada, spašavajući sebe i svoju vladu od novih afera i potencijalnih neugodnosti, kolegicu Mišetić na vrijeme spakirao u Bruxelles, gdje će nastaviti svoj put s primanjima o kojima djevojke njezinih godina u Hrvatskoj uglavnom mogu samo sanjati.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI