Plenkovićev susret s Orbanom

Robert Anic/PIXSELL

Hrvatski premijer drugi dan boravi u Mađarskoj.

Premijer Andrej Plenković sastao se u Budimpešti s mađarskim kolegom Viktorom Orbanom.

Nakon susreta Plenković je ocijenio kako je susret s Orbanom u kontinuitetu jer se s mađarskim kolegom vidi jednom mjesečno, jer je to ritam sastanaka Europskog vijeća. Na današnjem sastanku prošli smo sva pitanja koja su na dnevnom redu između Hrvatske i Mađarske. Zadovoljni smo povećanjem trgovinske razmjene. Više od 500.000 Mađara je i ovoga ljeta, uključivši i predsjednika vlade, bilo u Hrvatskoj.

Želimo unaprijediti naše prometno povezivan je, pomoći obnovi određenih mostova, npr. na Dravi, povećati i našu energetsku suradnju (dogovor od prije nekoliko mjeseci o dvosmjernom toku plina), a želimo raditi i na jačanju položaju i hrvatske manjine u Mađarskoj, ali i mađarske manjine u Hrvatskoj. Mađarski zastupnik u Hrvatskom saboru je dio parlamentarne većine, a Hrvati kojih je ovdje oko 50.000 uživaju potporu mađarskih vlasti, istaknuo je Plenković.

Što se tiče Ine i MOL-a, Mađarska je spremna pomoći proces da Hrvatska otkupi MOL-ove dionice Ine. Mi na tome radimo. Politička volja je jasna. Stvar je u tome da se pronađe model koji bi bio pravičan s obzirom i na dosadašnja ulaganja s mađarske strane u Inu, ali i na realnu procjenu vrijednosti i cijene tih dionica u kompaniji u ovome trenutku.

Ovaj je sastanak bio dobar. Hrvatska ima ambiciju ići u OECD. Vjerujem da će nas Mađarska na tom putu podržati da se sve te male nijanse koje postoje u našim odnosima, a koji su ukupno gledajući jako dobri, nastojat ćemo rasteretiti i unaprijediti odnose između dvije zemlje jer sm o susjedne i prijateljske zemlje. Treba podsjetiti hrvatsku javnost da je upravo premijer Orban 2011., kada smo bili u završnoj fazi pregovora o pristupanju EU-u, odigrao ključnu ulogu da se ti pregovori završe u lipnju, izjavio je među ostalim nakon sastanka s Orbanom.



Hrvatski premijer u Budimpešti je već drugi dan, a jučer je sudjelovao na 6. sastanku šefova vlada i država središnje i istočne Europe i Kine.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI