PLENKOVIĆ ZAHVALIO MARIĆU NA SURADNJI: ‘Želim uspjeh njemu i njegovoj obitelji u daljnjem životu i u budućoj profesionalnoj karijeri’

Screenshot/N1

Premijer Andrej Plenković obratio se novinarima u srijedu nakon sastanka s koalicijskim partnerima.

Napomenuo je kako je sinoć u medijima odjeknula vijest da je Zdravko Marić dao ostavku na mjesto ministra financija.

“Zahvaljujem mu se u ime cijele Vlade i svoje osobno ime i smatram da smo odlično surađivali i ostvarili skupa niz velikih pomaka, stabilizirali javne financije, napravili smo plan kao snažna proeuropska vlada, postupno, ali brzo smanjivali smo javni dug prije Covida-19, a nakon toga došli u situaciju da nemamo makroekonomskih neravnoteža, dobit ćemo i pravnu podlogu da smo članica europodručja i cijeli taj proces rezultirao je time da je Hrvatska ekonomski snažnija i stabilnija te idemo dalje s ciljem kvalitetnijeg ekonomskog standarda naših građana”, rekao je Plenković.

Spomenuo je i energetsku krizu te sve što je Vlada do sada napravila.

“Želim uspjeh njemu i njegovoj obitelji u daljnjem životu i budućoj karijeri. Ujedno se veselim suradnji s novim ministrom financija Markom Primorcem. On je profesor na fakultetu i specijalist za financije, dao je doprinos brojnim zakonskim prijedlozima”, istaknuo je.



Dodao je kako se nada da će vrlo brzo “pohvatati konce”.

“Danas je dobio povjerenje i na sastanku koalicije parlamentarne većine i na sastanku predsjedništva HDZ-a”, naglasio je premijer.

Što se tiče arbitraže, napomenuo je, kako je ovo bio iznimno dug arbitražni postupak koji je trajao više od osam godina.

“MOL je pokrenuo taj postupak i tvrdio da je Hrvatska svojim postupanjem povrijedila ugovor o energetskoj povelji. Privatizacija INA-e krenula je 2003. godine u vrijeme Račlanove Vlade, a onda su se odluke donosile u vladama Ive Sanadera i Milanovića. Mi smo naslijedili to pitanje, u tom pitanju smo mi držali jedinu moguću liniju, a to je da smo započete postupke nastavili, nastojali smo argumentirati hrvatska stajališta”, rekao je Plenković.

“Ovo smo saznali kasno navečer. Od ukupnog zahtjeva MOL-a od 1,1 milijarde dolara. Arbitražni sud im je dodijelio 184 milijuna dolara, prihvatili su tek manji iznos zahtjeva”, napomenuo je.

Plenković je napomenuo da su se dvije strane dogovorile da je postupak povjerljiv i da se pravorijek ne objavljuje.

“Mi poštujemo odluke suda. Zadržavamo pravo korištenja pravnih mehanizama koje nam stoje na raspolaganju, ali o tome ćemo donijeti odluku kad proučimo ovu odluku”, zaključio je Plenković.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI