PLENKOVIĆ ZADOVOLJAN PREGOVORIMA SA SINDIKATIMA: Zahvalio ministru Aladroviću na angažmanu te najavio novu rundu razgovora u zadnjem tjednu rujna

Screenshot/N1

U zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u srijedu se održala sjednica Vlade.

Među ostalim, na dnevnom redu su bile informacije o aktualnom stanju vezanom za potres, Prijedlog odluke o donošenju Nacionalnog programa reformi 2022. te Prijedlog odluke o donošenju Programa konvergencije Republike Hrvatske za razdoblje 2023. – 2025.

Predstavljen je i Nacrt konačnog prijedloga zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj (EU).

Na početku je premijer Andrej Plenković imao uvodno izlaganje.

Osvrnuo se na dogovor s predstavnicima sindikata koji su uspješno završeni te je zahvalio ministru Aladroviću na angažmanu.



“Posebno je važno da taj dogovor nije iznimka nego obrnuto, a riječ je o konzistentnoj politici naše Vlade. Mi smo na ovaj način potvrdili privrženost naše Vlade socijalnom dijalogu, činjenju maksimalnih napora za povećanje plaća, za boljitak radnika i povećanje ekonomskog stanja naših građana. Jučerašnji dogovor nije iznimka, nego riječ o vrlo konzistentnoj politici naše Vlade”, istaknuo je premijer.

Dodao je kako će nastaviti razgovore i to vjerojatno u zadnjem tjednu rujna. Zahvalio je svim predstavnicima sindikata i članstvu.

Podsjetio je da je prosječna plaća od listopada 2016. do veljače 2022. porasla za 1810 kuna ili 32 posto na 7452 kune.

“Podignuli smo i minimalnu plaću s 330 na 500 eura, za 50 posto. Napravili smo iskorake i za one koji su imali najmanja primanja. Hvala ministru Aladroviću, ali i svim članovima pregovaračkog tima”, istaknuo je.

Govorio je o tome kako se usvaja i Nacionalni program reformi.

“Nastavit ćemo politiku za smanjivanje javnog duga. U svakom slučaju, naša politika je usmjerena da Vlada učini maksimalne napore kako bi se suzbili inflatorni trendovi. Dotjeran je i zakon o uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj”, rekao je.

Podsjetio je da će se euro uvesti, kao što se planira 1. siječnja 2023. godine.

Osvrnuo se i na izbore u Sloveniji i Francuskoj te napomenuo kako je dobro za hrvatsko-francuske odnose da je ponovno pobijedio Emmanuel Macron.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI