PLENKOVIĆ: ‘Vrdoljak tražio sastanak sa mnom? JEDNU STVAR nisam detektirao…’

Photo: Igor Soban/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković odgovarao je na novinarska pitanja nakon sjednice Europskog vijeća

Plenković je istaknuo kako će se razgovori sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom nastaviti.

Mi ćemo razgovarati o svim aspektima kopnene granice oko kojih se možemo usuglasiti. Hrvatski sabor je donio odluke kakve je donio, važno je dugoročno rješenje granice koje je prihvatljivo za dvije zemlje”, rekao je Plenković. Komentirao je i sastanak koji Ivan Vrdoljak traži s njim.

Vrdoljak traži sastanak sa mnom? Sastali smo se mi već dosta puta. Nisam znao da sad moramo ići preko medija za sastanke. Naravno da ćemo se sastati. Koliko mi je poznato, sad nakon sabora HNS-a, oni su se konsolidirali i normalno da ćemo kao koalicijski partneri razgovarati”, rekao je Plenković, dodavši da promjena u sastavu Vlade neće biti, a da ambicije da Vrdoljak želi biti dio Vlade nije detektirao.

Ono što je meni važno je trenutna situacija, a to je da s HNS-om surađujemo jako dobro. Angažman potpredsjednika Vlade i ministrice koja nije članica stranke, ali je iz njihove kvote je na crti programa Vlade i s time ostvarujemo sve što je dobro za Hrvatsku. Stabilnost institucija je preduvjet za reforme”, rekao je Plenković.

Izjavu Kolinde Grabar Kitarović, predsjednice Republike, koja je poručila da se svi građani trebaju žrtvovati da bi sustav zdravstva bio održiv, Plenković, kako je rekao, nije vidio.



Znam da smo u rebalansu proračuna, koji je dobro prošao u Saboru, uspjeli izdvojiti milijardu i 160 milijuna kuna za zdravstvo. To je sedmina ukupnoga duga u zdravstvu koji imamo i spremni smo uhvatiti se u koštac s tim problemom i u konačnici smanjivati taj dug i dovesti se u situaciju da nam zdravstvo bude održivo”, rekao je Plenković.

Upitan za komentar istraživanja koje je o diskriminacijskim i ksenofobnim stavovima u Hrvatskoj pod nazivom “Koliko je hrvatsko društvo otvoreno prema strancima?” danas predstavio Centar za mirovne studije, Plenković je rekao da moramo voditi računa o tome da su brojni ljudi pobjegli da bi ostali živi.

Izbjeglice i svi koji su migrirali iz zemalja u kojima se dogodio rat i koji su bili u želji za pronalaženjem mogućnosti za život imaju prava kao i ostali građani. Hrvatska je zemlja koja razumije da je načelo solidarnosti najvažnije kršćansko načelo i s te strane je politika koju vodimo i zalozi koje smo dali na tragu dijeljenja zajedničke odgovornosti na razini Europske unije u mjeri u kojoj to Hrvatska po svojoj snazi i kapacitetu može prihvatiti”, rekao je Plenković, prenosi N1.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI