PLENKOVIĆ UVJEREN KAKO ‘CVJETA CVIJEĆE’: ‘Članstvo u europodručju donijet će brojne koristi hrvatskim građanima i gospodarstvu, a ujedno će Hrvatskoj pomoći da bude otpornija na krize’

Foto: Robert Fajt / CROPIX

“Povjerenje međunarodnih agencija za dodjelu kreditnog rejtinga pokazuje kako je Hrvatska nakon snažnog gospodarskog oporavka u 2021. i dalje na dobrom putu”, rekao je premijer Andrej Plenković.

Bio je to njegov komentar na to što je kreditna agencije Fitch potvrdila investicijski kreditni rejting Hrvatske razine BBB s pozitivnim izgledima za rast.

U Vladi ističu kako je to poruka gospodarske stabilnosti Hrvatske u okolnostima suočavanja s posljedicama ruske agresije na Ukrajinu, inflatornih pritisaka i drugih izazova.

“Za vrijeme aktualne Vlade preokrenut je trend, te je u siječnju 2018. agencija Fitch vratila Hrvatskoj kreditni rejting na BB+, te potom u lipnju 2019. na BBB-. U ocjeni agencije Fitch, od 13. studenog 2021., investicijski rejting je podignut za još jednu stepenicu više, na BBB, i to s pozitivnim izgledima za rast”, piše u Vladinom priopćenju.

“Provedbom strukturnih reformi kao i daljnjem korištenjem europskih sredstava, nastavljamo poticati gospodarski rast. Kao i u svim krizama s kojima smo se suočili, Vlada snažno stoji iza građana i paketom mjerama nastoji pomoći u ublažavanju rasta cijena energenata i inflatornih pritisaka. Članstvo u europodručju iduće godine donijet će brojne koristi hrvatskim građanima i gospodarstvu, a ujedno će Hrvatskoj pomoći da bude otpornija na krize”, naglasio je premijer.U Vladinom priopćenju nadalje piše kako se “pozitivni izgledi budućeg kretanja rejtinga temelje i na uvjerenju da će Hrvatska biti u poziciji da 1. siječnja 2023. preuzme euro kao valutu, s obzirom na to da ispunjava kriterije i reformske mjere u okviru ERM II mehanizma”.

“Fitch drži vrlo izglednim pozitivan ishod procjene ispunjenja kriterija za članstvo Hrvatske u europodručju u ovoj godini. Stopu rasta BDP-a u 2022. Fitch procjenjuje na 3,3 posto, što je više od prognoze Ministarstva financija od tri posto, te očekuje ubrzavanje rasta BDP-a na 3,7 posto u 2023., na što bi utjecao i rast investicija uslijed korištenja EU sredstava”, naglašeno je u priopćenju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI