PLENKOVIĆ UŠUTKAO DESNO KRILO HDZ-a! Privukao je k sebi ‘Vasinog i Kolindinog čovjeka’ koji mu je rekao ‘ne’: ‘Izbaci me iz Vlade ako me ne smatraš kompetentnim’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Kada je Vladu premijera Andreja Plenkovića nedavno napustio ministar financija Zdravko Marić, mnogi su analitičari i politički eksperti zaključili kako je to velik udarac za Plenkovićev tim u kojem je Marić, uz ministarsku, imao i ulogu potpredsjednika Vlade, što jasno pokazuje koliko je predsjednik Vlade cijenio Marića i kako ga je smatrao lojalnim kadrom.

Zbog čega je Marić napustio vladajuće i ministarske redove, još se naveliko razglaba po HDZ-u, dok je s druge strane posve jasno da je Plenković kao predsjednik Vlade uspio nametnuti svojevrsni trend pa je stoga njegovu vladu od početka prvoga mandata napustila vojska ministara. Uglavnom su ministri Vladu napuštali zbog napisa o njihovim aferama, našla se tu i pokoja pokrenuta istraga, pa i cijeli niz uobičajenih floskula poput one “ne želim biti uteg stranci i Vladi”, a našle su se tu od početka prvog Plenkovićeva mandata i dvije rekonstrukcije.

Specifična suradnja

Malo je, dakle, onih koji s Plenkovićem surađuju od prvog dana njegova premijerskog mandata, uz ministra branitelja Tomu Medveda i ministra policije Davora Božinovića te ministricu kulture i medija Ninu Obuljen Koržinek, tu je tek ministar prometa Oleg Butković, čija je suradnja s Plenkovićem specifična. Nije tajna da se Butkovića od njegova ulaska u nekadašnju vladu Tomislava Karamarka, odnosno Tihomira Oreškovića, naziva kadrom Milijana Brkića, baš kao što nije tajna ni to da na posljednjim unutarstranačkim izborima u HDZ-u Butković nije bio dio Vasina, nego dio tima premijera Plenkovića. S Plenkovićem je ovaj utjecajni primorsko-goranski HDZ-ovac postao jedan od četiri potpredsjednika vladajuće stranke, a uza sve to, uspio je zadržati dobre odnose sa svojom prijateljicom, bivšom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, baš kao što je uspio zadržati svoje kadrove u lokalnoj organizaciji HDZ-a u primorsko-goranskom kraju iz kojeg je i stupio na nacionalnu političku scenu.

Sve i da je doista u jednom trenutku bio Brkićev kadar, Butković je danas političar koji je definitivno prerastao Brkića, njegova pozicija u stranci je sigurna, stvorio je mrežu pristaša, simpatiziraju ga i izvan njegove organizacije, a osim toga, Butković se izgradio u ozbiljnog političara kojega po kuloarima spominju kao potencijalnog Plenkovićeva zamjenika pa to više iznenađuje što je premijer odlučio na Marićevu poziciju kao potpredsjednika Vlade imenovati ministra prometa, dok je s druge strane to logičan slijed s obzirom na Butkovićev ministarski staž. Ne može se reći da su premijer i Butković u idiličnim odnosima, štoviše, jedno vrijeme prolazili su kroz konfliktno razdoblje, a Plenković mu je sugerirao da se povuče iz Vlade te da se kandidira za primorsko-goranskog župana, na što on nije pristao, umjesto toga, Plenkoviću je jasno dao do znanja da ga sam izbaci iz Vlade ako ga ne smatra kompetentnim za posao kojim se trenutno bavi.

Krizno razdoblje

Taj posao kojim se Butković kao ministar trenutno bavi sasvim je solidno odrađen, Pelješki most je otvoren, a i pristupne ceste uskoro bi trebale biti privedene kraju. Ne treba zaboraviti da je prometni resor u dvije godine pandemije prošao kroz iznimno krizno razdoblje, u tom razdoblju Butković se založio za sektor koji predstavlja te korektno odradio svoj dio posla, baš kao što je korektno odradio onaj dio posla koji uključuje pripremu dokumenta kojim se trebala odrediti metodologija odobravanja povećanja cijena građevinskog materijala tvrtkama koje posluju s državom. Riječ je o dokumentu kojim se nastojala ublažiti posljedica porasta cijena u građevinskom sektoru te regulirati cijena građevinskog materijala da bi se omogućio opstanak građevinskim tvrtkama, ali i kako bi se osigurala realizacija plana gradnje infrastrukturnih objekata.



Premda se govorilo kako će dokument biti donesen još početkom svibnja, to se ipak nije dogodilo zbog toga što su priprema i sastavljanje prijedloga dokumenta prebačeni iz Ministarstva prometa u Ministarstvo graditeljstva. Prije toga su sva mjerodavna ministarstva i pravni stručnjaci u višemjesečnim raspravama uspjeli dogovoriti metodologiju indeksacije cijena, a Butković, koji je bio na čelu radne skupine za izradu prijedloga dokumenta, još krajem travnja imao je za Vladu kompletan, gotov prijedlog, ali je u Vladi ipak donesena odluka da se proces prebaci na ministra Paladinu, uz argument kako je logično da takav dokument bude u nadležnosti njegova ministarstva. Kada je Paladina postao nadležan u tom slučaju, on i njegovi suradnici krenuli su u gotovo potpunu izmjenu prijedloga koju je kreirala Butkovićeva radna skupina, što je izazvalo razdor u Vladi. U taj se razdor upleo i ministar pravosuđa Ivan Malenica kojemu su zasmetale korekcije ministra Paladine, a s obzirom na to da je Butković odnedavno potpredsjednik Vlade, jasno je kako ga ni HDZ ni Plenković neće tek tako oteti bez obzira na to što je premijer u konfliktu između Paladine i Butkovića zauzeo stranu ministra graditeljstva.

 

Desno krilo

Kada je pak o stranama riječ, valja reći kako je Butković od početka svojeg političkog staža na suprotnoj ideološkoj strani od one premijerove, dok je Plenković predvodnik takozvanog HDZ-ova političkog centra, Butković je jedan od vodećih unutarstranačkih konzervativaca pa je i zbog toga neobično da se kao konzervativac sve do danas uspio zadržati u Plenkovićevu timu u koji je stigao kao Brkićev kadar. Znajući da mu Plenković baš i nije uvijek naklonjen, Butković navodno već neko vrijeme surađuje i s osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem, a u stranci upravo njih dvojicu opisuju kao trenutačne najjače karike desnog HDZ-ova krila koje je u ovom, aktualnom Plenkovićevu mandatu potpuno marginalizirano pa se Butkovića s pravom može nazvati svojevrsnim političkim fenomenom. Fenomen je Butković po tome što se zasad kroz Vladu provlači bez ijedne ozbiljne afere, ali i zbog toga što je ministar s najduljim stažem u Vladi.

Za ovu posljednju potpredsjedničku funkciju u Vladi na koju je Butković imenovan nije nevažno spomenuti da je njegovim imenovanjem premijer Plenković nastojao smiriti tenzije u svojem HDZ-u koje su nastale nakon što se doznalo da će Marićevu poziciju ministra financija preuzeti mladi Marko Primorac, koji nije član vladajuće stranke, što je izazvalo ozbiljne potrese u HDZ-u jer je Plenković na poziciju ministra graditeljstva doveo nestranačkog menadžera, a u utrku za Split poslao nestranačkog Zorana Đogaša, zbog čega se u stranci počinju pitati koja je njihova uloga i zašto se Plenković odmiče od svojih članova te na važne pozicije gura kadrove koji nemaju veze sa strankom, nego s njim osobno.

Navodno su u HDZ-u zbog takvih kadrovskih rješenja koja im bez prethodnih konzultacija nameće Plenković već neko vrijeme iznimno nezadovoljni, to više što se njegovi kandidati ni u Vladi ni na lokalnoj razini dosad nisu pokazali kao veliki stručnjaci i ljudi koji bi napravili bilo kakav značajniji iskorak. Kako bi namirio one koji ga kritiziraju zbog kadroviranja, Plenković je Butkovića doveo na poziciju potpredsjednika Vlade premda je veliko pitanje u kojoj će mjeri Butković smiriti kritičare. Ipak, treba napomenuti da će on kao potpredsjednik Vlade dobiti i značajnu ulogu koordiniranja svih gospodarskih resora, čime će u jednu ruku biti nadređen mladom ministarskom dvojcu – Davoru Filipoviću i Marku Primorcu, ali i ministru Paladini, s kojim nije u najboljim odnosima.

Značajan doprinos

Budući da i u Vladi i u HDZ-u ima respektabilan staž, Butković ima i određenu političku težinu i svojevrsni legitimitet pa nije neobično što se po HDZ-u govori kako Plenković i nije imao drugog izbora nego ga imenovati potpredsjednikom Vlade, osobito kada se zna da on nije kadar koji se previše medijski eksponira, ali je zato kadar koji je pokrenuo niz značajnih infrastrukturnih projekata, a ujedno i dao značajan doprinos povlačenju novca iz europskih fondova, što nije mala stvar. Treba napomenuti kako na potpredsjedničkim pozicijama u Vladi uz Butkovića i dalje ostaje ministar branitelja Tomo Medved, kao prvi potpredsjednik i osoba od najvećeg Plenkovićava povjerenja, te ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ali i SDSS-ova Anja Šimpraga koja je potpredsjednicom Vlade postala nakon što je tu poziciju napustio njezin stranački kolega Boris Milošević koji je otišao zbog USKOK-ove istrage.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI