PLENKOVIĆ UMIRIO GENERALE: ‘Optužnice ne dolaze u obzir, odbili smo tužiteljstvo BiH!’

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Slučaj koji je ovog ljeta uzbudio Hrvatsku je kad je tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnice protiv 14 umirovljenih generala Hrvatske vojske iz operacije Bljesak koje terete za počinjenje ratnih zločina tijekom te vojno-redarstvene operacije.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković održao je stoga sastanak s generalima zapovjednicima i visokim časnicima koji su sudjelovali u vojno-redarstvenoj operaciji “Bljesak”.  Uz njega na sastanku su bili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Mario Banožić te ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

“Održan sastanak u Vladi s generalima zbog zamolnica od strane Tužiteljstva BiH s ljudima koji su stradali i izgubili živote s područja Bosanske Gradiške, tada smo donijeli odluku da svu dokumentaciju koja je stigla u Vladu, nadležno Ministarstvo analizira, dostavili su nam izvješće i temeljem te detaljne analize, kao Vlada smo odlučili da donesemo zaključak kojim ćemo naložiti Ministarstvu pravosuđa da odbije zamolnicu koja je stigla”, rekao je Plenković nakon sastanka.

Ponovio je da su Domovinski rat, VRO Bljesak i Oluja temelji slobode i suvremene hrvatske države te da su odlučili odbiti zamolnicu Tužiteljstva BiH na temelju načela zaštite nacionalnih, državnih, bitnih interesa Republike Hrvatske. “To je, što se ove teme tiče, sve”, kazao je Plenković.

Potom je riječ uzeo Pavao Miljavac iz Generalskog zbora.



Zdravi razum kaže da je odbijanje jedina ispravna odluka, kazao je Miljavac.

“Neprimjereno je da se nakon toliko godina podižu neke optužnice i to znamo svi mi koji smo sudjelovali u operacijama da nije bilo nikakvih zapovijedi koje bi bile granatiranje civilnih ciljeva”, rekao je Miljavac.

Kakva će biti reakcija iz BiH nakon svega?

“Nakon što je tužiteljstvo dostavilo zamolnicu o ustupanju kaznenog progona, tamo su prekinute sve radnje, nema niti jedne koja se odvija u vezi s hipotetskim kaznenim progonom, kada vlada donese zaključak, Ministarstvo pravosuđa obavijesti tužiteljstvo BiH, ne možemo znati koje će biti daljnje aktivnosti, temeljem informacija, da su tijela u BiH imala dovoljno dokumentacije i saznanja te argumenata i supstance da nešto pokrenu u BiH, ne bi upućivala zamolnicu nama da vidimo može li se nešto dogoditi temeljem pretpostavki”, riječ je ponovno uzeo Plenković.

 

Podsjetimo Operacija Bljesak, vojno-redarstvena akcija Hrvatske vojske i specijalne policije RH, započela je 1. svibnja 1995., kada su hrvatske vojne i redarstvene snage munjevitom akcijom oslobodile okupirana područja zapadne Slavonije.

Za samo 31 sat oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara teritorija i uspostavljen je nadzor nad autocestom A3. Potpuno oslobađanje zapadne Slavonije u zimu 1991. spriječilo je potpisivanje Sarajevskog primirja i dolazak mirovnih snaga UN-a.

U skladu sa strategijom odmazde osmišljenom u Beogradu, kao odgovor na operaciju Bljesak, RSK i SVK izveli su terorističke napade na civilne ciljeve u hrvatskim gradovima. Građani Zagreba napadnuti su raketama s kazetnim punjenjem, a građani Karlovca i Siska topničkim granatama.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI