Plenković u žrvnju: Stabilnost Vlade ovisi o podršci zastupnice koju je stvorio

Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Koliko god generalno, kao nacija gunđali kada se naši saborski zastupnici odmaraju (a to baš i nije rijetko) čini se kako oni uistinu najbolje rade onda kada ništa ne rade. Nakon što su se vratili s kratkom odmora oporbenjaci su odlučili zasukati rukave i hiniti kako ipak nešto rade pa su u skladu s time najavili rušenje Vlade, ali i zahtijevanje opoziva ministrice gospodarstva Martine Dalić.

Dramu koju je hrvatski narod već imao prilike gledati predvodi, tko drugi nego Most. Stranka koja je glavni organizator sastanka oporbenih stranaka, u čijem se obraćanju javnosti među ostalim ističe da ”nakon kompromitirajućih događanja vezanih za postupak izvanredne uprave Agrokora ministrica gospodarstva Martina Dalić više ne može obnašati navedenu dužnost”.

Prema njima, radi se o pitanju koje nadilazi stranačka mimoilaženja, a svatko tko želi dobro državi trebao bi podržati odlazak ministrice Dalić iz Vlade. ”Dogovorili smo se da pokrenemo inicijativu o opozivu ministrice Dalić. S tim se složila cijela oporba”, poručio je mostovac Nikola Grmoja, a s tom inicijativom složili su se i brojni drugi saborski zastupnici među kojima i Bruna Esih koja je time još jednom opalila pljusku Andreju Plenkoviću, predsjedniku HDZ-a i premijeru, zahvaljujući kojem se i domogla saborskih klupa.

Ipak, Esih je prilično nepredvidiva dama pa u kontekstu ove priče treba se podsjetiti kako je ona bila u skupini onih saborskih zastupnika koji su podržali ostanak Zdravka Marića u fotelji ministra financija, u vrijeme dok mu se opasno ljuljala fotelja, premda je svega nekoliko dana prije toga govorila kako Plenkovićeva Vlada neće dobiti njenu potporu.

U medijima se ranije pojavljivalo i njezino priopćenje koje supotpisuje zastupnik Željko Glasnović, a u kojem se jasno kaže kako je njezin interes stabilnost države, ali ne pod svaku cijenu. Istini za volju, Esih je u to doba bila dio HDZ-ova zastupničkog kluba, što danas nije slučaj, jer je u međuvremenu u tandemu s Glasnovićem i Hasanbegovićem osnovala vlastiti saborski klub.



Znakovito je kako na sastanku Mostovaca nije sudjelovao niti njihov bivši kolega Vlaho Orepić te je stoga upitna i njegova potpora ovoj oporbenoj inicijativi.

Da bi se ponovno u sabornici mogla povesti tijesna bitka, zna to vrlo dobro i sam Plenković čija Vlada ionako visi o niti, a ovakvi igrokazi i testovi definitivno joj ne idu na ruku. A tih testiranja u posljednjih nekoliko mjeseci uistinu smo se nagledali, dok je on pokušavao ostaviti dojam političara čvrstog kao stijena.

Podsjetimo, ekipa iz prilično nestabilne oporbe rušiti je pokušala ministra obrazovanja Pavu Barišića, koji je kasnije sam ispao iz vladajućih križaljki. Nedugo potom na ‘piku’ se našao mladi Marić, ali i ministrica Nada Murganić, o čijem se odlasku iz Vlade dugo progovara. No, čini se kako je ta ideja premijeru neprihvatljiva. Oporba vrlo vjerojatno i sada puše u prazno, jer oni koji danas podržavaju premijera vrlo su dobro svjesni da su bez HDZ-a tek mrtvo slovo na papiru.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI