PLENKOVIĆ: ‘U Vladi nema ministra koji ne bi htio povećati plaće radnicima. Primjerice, 25 % medicinskim sestrama’

Goran Mehkek/Cropix

Premijer Andrej Plenković izjavio je u petak da je Vlada sindikatima u školstvu ponudila najviše što ove godine može – povećanje koeficijenata složenosti poslova za 2% i poručio da se mora pronaći balans. Na zahtjev školskih sindikata za 6-postotnim povećanjem koeficijenata složenosti poslova u obrazovanju, Vlada je ponudila 2%, rekao je Plenković na konferenciji za novinare i dodao da je to ono što se zasad može učiniti. “U ovom trenutku, kada nemam cijelu sliku proračuna za iduću godinu, ne mogu se obvezati na nešto za što nisam napravio izračun. To nisu mali iznosi, oni se odnose na velik broj ljudi, za to treba imati proračunska sredstva”, rekao je Plenković.

Poručio je i kako u Vladi nema ministra koji ne bi želio odmah povećati plaće za, primjerice, 25% medicinskim sestrama i tehničarima ili za 6,11 % učiteljima. Međutim, Vlada i sindikati moraju pronaći balans. “U toj utakmici moramo se moći dogovoriti”, kaže premijer.

Podsjetio je da će učitelji, kao i svi ostali državni i javni službenici, za rujan dobiti plaću veću za 2% zbog povećanja osnovice plaće koju je osigurala njegova Vlada. “Mi smo, otkad traje naš mandat, dizali plaće na temelju  dogovora o podizanju osnovice u formuli od 2+2+2+3+2, to je čak više od 11%”, rekao je.

Premijer nije odbacio mogućnost i da Vlada odustane od smanjenja opće stope PDV-a i na taj način dvije milijarde kuna usmjeri u povećanje plaća, rekavši kako s ministrima razgovara o svemu.

“U svemu ćemo tražiti rješenja koja su održiva, nema tabua. Mi smo misleći ljudi. Razgovaramo o svemu, ići ćemo s četvrtim valom porezne reforme, tražit ćemo rješenja koja su održiva, nema tabua što se mene osobno tiče”, rekao je Plenković.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI