Plenković u Okučanima: ‘Žrtva hrvatskih branitelja u temeljima je moderne, slobodne i demokratske Hrvatske’

Facebook/Andrej Plenković

"Dostojanstvo Domovinskoga rata štitimo svakim našim potezom", rekao je Plenković, zahvalivši još jednom svima koji su svoj život dali za slobodu Hrvatske, njihovim obiteljima i svim prisutnim braniteljima

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u Okučanima je sudjelovao na obilježavanju 22. obljetnica vojno-redarstvene operacije «Bljesak».

Obilježavanje je započelo komemoracijom kod Središnjeg križa Spomen-parka hrvatskim vitezovima, gdje su položeni vijenci za poginule hrvatske branitelje. Zajednički vijenac u ime Republike Hrvatske položili su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milijan Brkić.

Nakon polaganja vijenaca, predsjednik Vlade Plenković sudjelovao je na svetoj misi zadušnici za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu te zapalio svijeće ispred spomen-ploče poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata Općine Okučani i spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata Zapadne Slavonije.

U izjavi za novinare, premijer Plenković kazao je da je 22 godine nakon vojno-redarstvene operacije «Bljesak», koja je oslobodila Zapadnu Slavoniju, došao iskazati najdublje poštovanje prema svim poginulim hrvatskim braniteljima, vojnicima i pripadnicima specijalnih postrojbi hrvatske policije koji su u najkraćem roku napravili ključnu operaciju u Domovinskom ratu, pokazali snagu i pripravnost hrvatske vojske i hrvatske policije. Dodao je kako je tim velikim događajem prije 22 godine napravljena prekretnica, koja je kasnije nastavljena jednako brzo i jednako učinkovito od strane hrvatske vojske u operaciji Oluja.

“Žrtva hrvatskih branitelja u temeljima je moderne, slobodne, demokratske Hrvatske”, naglasio je premijer Plenković.



Najavio je finalizaciju Zakona o pravim hrvatskih branitelja i njihovih obitelji pod koordinacijom ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, uz potporu svih drugih ministarstava, u partnerstvu s udrugama hrvatskih branitelja. Naglasio je kako će se cjelovitim Zakonom na najbolji način urediti sve što je potrebno te izrazio nadu da će se ispraviti određeni propuste i korigirati možda neke nepravde koje su postojale u prošlosti.

“Dostojanstvo Domovinskoga rata štitimo svakim našim potezom”, rekao je Plenković, zahvalivši još jednom svima koji su svoj život dali za slobodu Hrvatske, njihovim obiteljima i svim prisutnim braniteljima.

Čestitajući 1. svibnja, Međunarodni praznik rada, svim hrvatskim radnicima, zaposlenicima, svima koji se svojim svakodnevnim naporima trude učiniti dobro sebi, svojoj obitelji, hrvatskom društvu i državi, Plenković je kazao da je Vlada pokazala da je društvena solidarnost jedan od četiri temeljna stupa njenog Programa.

“Vlada će ustrajati u socijalnom dijalogu, u partnerstvu i sa sindikatima, i s poslodavcima”, utvrdio je Plenković.

Uz predsjednika Vlade na obljetnici u Okučanima sudjelovali su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar državne imovine Goran Marić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministar turizma Gari Cappelli, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske Mirko Šundov i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske Mate Ostović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI