PLENKOVIĆ SRETAN ZBOG UKIDANJA VIZA ZA SAD: ‘Ispunili smo sve kriterije i ostvarili strateški cilj na korist hrvatskih građana’

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

U povodu ukidanja viza za SAD na Twitteru se oglasio i hrvatski predsjednik Vlade Andrej Plenković. Rekao je da je od 23. listopada, hrvatskim građanima “omogućeno da u Ameriku putuju bez viza”. “Time smo ispunili sve kriterije i ostvarili strateški cilj na korist hrvatskih građana”, napisao je Plenković.

Dodao je da će ukidanje viza pridonijeti jačanju gospodarske suradnje.

“Otvaramo novu stranicu u odnosima, jačamo naše partnerstvo i stvaramo preduvjete za veću gospodarsku suradnju i ulaganja”, napisao je premijer.


Podsjetimo, Hrvatska je ušla u program izuzeća od viza (VWP),  sveobuhvatno sigurnosno partnerstvo Sjedinjenih Američkih Država i zemalja sudionica programa koje omogućuje putovanje u SAD u poslovne ili turističke svrhe u trajanju do 90 dana, a da se pritom štiti nacionalna sigurnost.

Da bi neka država ušla u ovaj program, mora ispuniti kriterije iz sfere borbe protiv terorizma, provedbe zakona, imigracije, sigurnosti dokumenata kao i upravljanja granicom, a postotak odbijenih viza mora biti ispod 3 posto, što je Hrvatska ispunila tek nedavno. 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI