Plenković se pohvalio većim plaćama, Linić kaže: ‘Bit će manje’

screenshot

Gost Novog dana N1 televizije bio je bivši ministar financija Slavko Linić.

Prokomentirao je promjenu plana porezne reforme navodeći kako smatra da je to pravilna odluka i da ne treba mijenjati stopu PDV-a jer još imamo premalo zaposlenih, a što znači da PDV ima značajnu ulogu u prihodima. Ono što bi Vlada trebala je vratiti međustopu u turizmu na 13 posto, koliko je i bila prije dolaska HDZ-ove vlade.

“Vidite da je Marić krenuo u kontrolu na obali jer su pali prihodi od turizma, a međustopa će natjerati ugostitelje da plaćaju obaveze. Ako se smanji stopa PDV-a 1-2 posto, neće biti pada cijena, a kod uvođenja međustope za turizam možemo očekivati pad cijena” kaže Linić

Linić je rekao i kako se boji da ukidanjem doprinosa ne bi došlo do rasta plaća.

“Budimo iskreni, bojim se da ukidanjem doprinosa ne bi došlo do rasta plaća. Kako Vlada razmišlja i o dizanju doprinosa za zdravstvo, a što radnik plaća iz svoje plaće, ne bih se iznenadio da neki radnici dobiju manje plaće ako se poveća doprinos za zdravstvo. Trebalo je uvesti porez na nekretnine jer bi se na taj način prikupila dodatna sredstva, a onda bi za godinu bio ukinut i prirez i to bi utjecalo na rast plaća. Ali očito je da neki u RH, među njima su članovi Vlade i zastupnici, imaju nekretnine, pa bježe od toga. Žalosno je što zdravstveni sustav financiraju samo zaposleni, oni najsiromašniji – a ne oni koji imaju nekretnine od kojih neke ni ne koriste”.



Povećanje cijene alkohola i cigareta smatra lošim.

“Rast će crna ekonomija, ići će se u susjedne zemlje gdje su jeftinije cigarete i alkohol. Nisam za to da se politika protiv štetnosti cigareta i alkohola relaizira kroz povećanje poreza, smatram da to treba ići na drugačije sankcioniranje. Ako to zaista želimo, mislim da ministar ima daleko bolje rešenja za zaštitu zdravlja, to se ne bi smjelo rješavati porezima”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI