PLENKOVIĆ SE POHVALIO PROTEKLIM RAZDOBLJEM: ‘Vlada je radila odvažno i intervenirala više puta kako bi izdašnim mjerama zaštitila građane, poljoprivrednike, radnike i poduzetnike’

Foto: Screenshot/Hrvatski sabor

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u Hrvatskom saboru osvrnuo se na proteklih šest godina, otkako je preuzeo izvršnu vlast. Oporbeni klubovi u znaku protesta nisu prisustvovali izviješću.

“Siguran sam da ni najveći pesimisti nisu mogli zamisliti s kakvim se izazovima se morala suočavati Hrvatska i naši građani”, istaknuo je.

Osvrnuo se na promjenu u svijetu nakon 24. veljače.

“U jeku pandemije i na početku gospodarskog oporavka, stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a pregazila je međunarodno pravo agresijom na samostalnu i suverenu zemlju otvoreno niječući njezino suvereno pravo na postojanje i odlučivanje o vlastitoj europskoj budućnosti. Kao posljedica tri su paralelna procesa koja utječu na razvoj i pozicioniranje država diljem svijeta. Globalno upravljanje je potpuno promijenjeno. Osobito u sektoru energetike i hrane, poremećeni lanci opskrbe imaju socijalne i ekonomske posljedice”, istaknuo je Plenković.

“Svjedoci smo suprotstavljenosti demokratskih poredaka i autoritarnih režima u kojima se potonji nastoje prikazati kao djelotvorniji i pragmatičniji sustavu, dok demokracije žele suradni pristup u međunarodnim odnosima, autoritarni režimi imaju konfliktni pristup”, nastavlja premijer.Nadalje se osvrnuo na novo geopolitičko pozicioniranje zemalja u svijetu u područjima sigurnosti i obrambenih sposobnosti te u zelenoj i digitalnoj transformaciji.

“U tim okolnostima i mi pozicioniramo Hrvatsku provodeći politiku koja se temelji na načelima modernog suverenizma, a to znači korištenje snažnijeg međunarodnog položaja zemlje za podizanje kvalitete života građana i konkurentnosti gospodarstva. Time učinkovito ostvarujemo svoje strateške ciljeve i gradimo konkurentnije, inovativnije te izvozno orijentirano gospodarstvo”, kazao je.

Komentirao je i pandemiju koronavirusa te je naglasio kako se ove godine otvorio Pelješki most, da se uvodi euro te se osvrnuo i na ulazak u Schengen.

“Vlada je radila odvažno i intervenirala više puta kako bi izdašnim mjerama zaštitila građane, poljoprivrednike, radnike i poduzetnike. Prošle godine smo ostvarili rast od 10,2 posto – među prva tri u EU – zbog čega smo krizu dočekali spremni. Ove godine smo usvojili dva paketa snažnih mjera, vrijednih više od 26 milijardi kuna. Time smo svima osigurali mirniju zimu. Osim paketa mjera, zadovoljni smo i snažnim rastom industrijske proizvodnje od 6,7 posto i rekordnim rastom izvoza za čak 32 posto”, dodao je Plenković.

“Presudni geopolitički događaj je ruska agresija”, podsjetio je te je naglasio kako je Hrvatska stala na pravu stranu povijesti i snažno podržala i pomogla zemlji koja danas brani svoj suverenitet i europske vrijednosti.

“Mi smo kao vladajuća koalicija, za razliku od nekih drugih aktera, jasno i nedvosmisleno i prije početka agresije dali snažnu podršku Ukrajini. Posebna nam je čast što će Sabor podržati Ukrajinu i održavanjem prvog parlamentarnog sastanka Krimske platforme. Hrvatska je osudila agresiju i pozvala na njen prestanak, to je učinila i cijela Europa. Pokazali smo solidarnost bez presedana. Podržali smo sve pakete sankcija. Tražili zajednička rješenja kako bismo smanjili ovisnost o ruskim energentima. Hrvatska je iskazala političku, diplomatsku, ekonomsku, vojnu i humanitarnu podršku Ukrajinu i to ćemo činiti i dalje.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI