PLENKOVIĆ SE POHVALIO NOVCEM KOJI JE STIGAO IZ EU: ‘To znači provođenje reforme u ovom razvojnom desetljeću’

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Na održanoj sjednici Vlade RH iznesene su informacije o aktualnom stanju vezanom za koronavirus i potres, iznesen je prijedlog Zakona o Hrvatskoj zakladi za znanost te je vlada donijela i zaključak o postupanju radi ublažavanja posljedica poremećaja cijena građevinskog materijala i proizvoda.

Izmijenjena je i Odluku o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine s ciljem ublažavanja posljedica uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19. Također, Hrvatska će donirati cjepivo Socijalističkoj Republici Vijetnam.

U obraćanju premijer Andrej Plenković čestitao je svima koji su radili na Nacionalnom planu oporavka zbog kojeg je država dobila 6,4 milijarde eura od Europe.


“To znači provođenje reforme u ovom razvojnom desetljeću. Čestitam i ministru Božinoviću i Grliću Radmanu na naporima koji su rezultirali time da SAD Hrvatsku stavi na listu izuzeća od vize. To je snažan signal partnerstva. Ovo je prvenstveno pitanje sigurnosnog karaktera. To je važna politička poruka koja će se pretočiti sigurno i u bolje ekonomske odnose”, pohvalio se premijer.

Spomenuo je i COVID dodatak za umirovljenike.“Otvorit ćemo odnosno produžiti rok za uzimanje COVID podatka za umirovljenike. Sutra je i Dan starijih osoba. Vrlo je uspješan bio i tjedan sporta koji važan za zdrav život. Nastavljamo s povećanim ulaganjima u sport koji uči ljude svim dobrim vrijednostima potrebnim za život”, rekao je, a dotaknuo se odnosa Hrvata i Bošnjaka.

“Spomenut ću i susret s muftijom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini kako bismo poduprli razvoj odnosa između Hrvata i Bošnjaka. Što se tiče korone, apeliramo na starije od 65 da se cijepe, oni su najugroženija skupina”, rekao je.

“Na inicijativi Globas Citizens donirali smo 200 tisuća doza cjepiva”, poručio je.

Nakon premijerovog obraćanja, javio je ministar zdravstva Vili Beroš o cijepljenju.

“Cilj COVID potvrda je zaštita zdravlja. Ovime osiguravamo kontinuitet zdravstvenog sustava bez podjela i etiketiranja. Moramo znati i to da su sigurnosne mjere privremenog karaktera. Epidemiološka krivulja upozorava da COVID uzima svaku šansu za širenje. Kontinuirani porast broja oboljelih odražava svu neizvjesnost epidemije. Ali sigurno je da cijepljenje pozitivno utječe na epidemije. Pozivam sve građane da budu racionalni i da donesu odluku na temelju znanstvenih spoznaja te da se cijepe”, rekao je Beroš.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović podsjetio je na mjere koje stupaju na snagu u ponedjeljak 4. listopada.

“Od 4. listopada propisuje se obavezna covid potvrdu za zdravstveni sektor i sustav socijalne skrbi. Kada dođu na posao, zaposlenici moraju predočiti EU covid potvrdu osobi koja je za to zadužena. Oni koji potvrde neće imati, moraju se testirati”, rekao je Božinović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI