PLENKOVIĆ SE POHVALIO KREDITNIM REJTINGOM: ‘Ovo je najbolji rejting u povijesti. Imamo dobar rejting i pozitivne izglede’

Screenshot/N1

Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je u subotu u Banskim dvorima konferenciju za medije vezano za kreditni rejting Hrvatske.

Naime, agencija Fitch podigla je u petak kreditni rejting Hrvatske za jednu razinu, iz ‘BBB-‘ u ‘BBB’, uz pozitivne izglede, što je najbolji kreditni rejting u povijesti Republike Hrvatske.

“Ovo je najbolji rejting u povijesti. Imamo dobar rejting i pozitivne izglede. Fitch je lani očekivao rast od 3.8 posto. Danas misle da ćemo rasti 8.9 posto“, rekao je na početku premijer Plenković.


O Europskoj komisiji je rekao kako su oni podigli rast s 5.4 na 8.1 posto, a Vlada je, kaže, revidirala i procjenjuje rast od 9 posto BDP-a.

“Fitch je lani očekivao rast od 3.8 posto. Danas misle da ćemo rasti 8.9 posto. Što se tiče oporavka ekonomije, tu je nekoliko bitnih poruka. Ocjene Fitcha i EK su u pogledu rezultata sezone iznad naših i njihovih očekivanja. Ako rezultati turističke sezone budu na 80 posto rekordne 2019., onda smo mi u okolnostima pandemije, ograničenja, sa našom politikom sigurnog boravka u Hrvatskoj, aktivne pripreme sezone, napravili iskorak pa smo i na temelju Euronewsa zemlja s najboljim rezultatima na Mediteranu”, kazao je Plenković.Dodao je kako “ključ i sidro našeg ekonomskog smjera u budućnost ulazak u europodručje.” Naveo je i kako je drugi element koji je izrazito važan stabilnost naših javnih financija.

“Mi odgovorno upravljamo financijama, smanjujemo javni dug, deficit, mi smo prije korone imali proračunski višak, izašli smo iz procedure makroekonomskih neravnoteža. Da nije bilo korone bili bi dogodine ispod 60 posto duga. Mi smo, naravno, zbog pada BDP-a išli nekoliko koraka nazad lani, ali već smo ove godine pokazali žilavost, znanje i čvrstinu da se vratimo na putanju i da smanjujemo javni dug”, rekao je premijer.

Dodao je kako su posebno važni i pokazatelji.

“Promet u trgovini na malo u 9 mjeseci je veći 13 posto, raste industrijska proizvodnja, sektor izvoza. Raste sektor građevinarstva, turizam, sve što se odnosi na osobnu potrošnju”, rekao je Plenković.

Premijer je naveo i da vide kako je Vlada stabilna.

“Bitna odluka za Hrvatsku donosit će se u lipnju iduće godine. Na tome radimo sustavno, tiho, angažirano. Razgovaramo sa svima koji nam tu trebaju kazati da smo spremni na članstvo u europodručju”, tvrdi Plenković.

“Ovo je šesti put u našem mandatu da nam kreditne agencije podižu rejting. Čini se da smo agenciji Fitch najsimpatičniji”, naveo je premijer.

Istaknuo je da su ovi podaci Fitcha ocjena da se ide u dobrom smjeru.

“Gleda se i cijepljenje. Ove agencije prate što radimo kao društvo, jesmo li solidarni, odgovorni, je li razumijemo o čemu se radi. Mi smo prošli 2 milijuna cijepljenih, mislim da ćemo danas prijeći brojku od 60 posto cijepljenih odraslih, da ćemo danas prijeći brojku od 50 posto svih stanovnika koji su cijepljeni”, rekao je Plenković.

Tvrdi kako je to vezano usko s financijama i ekonomijom.

“Vlada se mora baviti sa svime, nemamo luksuz baviti se samo s jednom stvari”, kazao je Plenković te ponovno apelirao na sve one koji se nisu cijepili da to učine. Premijer je rekao i da svatko ima pravo na prosvjed.

“Mi zagovaramo stav liječnika, znanstvene zajednice. Bilo bi dobro da se cijepi većina naših građana. Oni koji to neće, mogu obaviti test. Želimo respektirati sve koji su se cijepili”, kaže premijer.

No, na pitanje zašto nas agencija Moody’s drži nisko za razliku od Fitcha, Plenković je rekao: “Svaka agencija ima reputaciju i pristup. Fitch je fizički poslao ljude ovdje prije nekoliko tjedana. Oni ne vode razgovore samo s Vladom, oni razgovaraju s ljudima iz gospodarstva, HNB-om, njihova optika je bazirana na stavovima više dionika. Zadnji put kad nas je Moody’s ocijenio, to je bilo prije točno godinu dana. Mi se nadamo da će i oni pratiti sve ovo što govore druge agencije. Mi smo po dvije agencije u investicijskom, od Moody’sa još očekujemo taj korak”, rekao je Plenković.

Na pitanje kako ovo pomaže građanima, premijer je odgovorio: “Ako se država zadužuje po najnižim kamatama ikad, onda i banke po nižoj kamati nabavljaju novac. Onda banke po nižim kamatama građanima plasiraju novac. To je poanta, cijena novca je manja.”

Na pitanje koliko je za Vladu i državu nezgodno da je u pritvoru čovjek koji vodi najvažniju agenciju za EU novac, premijer je rekao: “Mi smo u fazi od 2016., tada smo preuzeli odgovornost, bila je 9 posto apsorpcija EU fondova. Mi smo sad na 120 posto. Mi smo u plusu više od 50 milijardi kuna u odnosu na članarinu koju plaćamo. Toliko o koristima o članstvu u EU. Ako imate toliki plus, to nije loše. Što se tiče ove situacije, žao mi je, ali neće se ništa promijeniti. To nije opasnost za reputaciju. Mi ćemo razrješenje napraviti na sjednici vlade, stvar ide dalje. Što će biti kasnije, ne znam, nek to odluče institucije koje su za to nadležne.”

Premijer je komentirao i istup ravnateljice Uskoka Vanje Marušić u petak, koji je okarakterizirao kao kratak i jasan.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI