PLENKOVIĆ SE OSOBNO U TO UPLEO! Veliko priznanje iz Vlade: Ovo se odnosi na sve Hrvate

FOTO: Pixsell

Da je hrvatska poljoprivreda u velikim i nadasve ozbiljnim problemima godinama se uglavnom u političkim kampanjama govori uz najavu velikim reformi, koje domaći poljoprivrednici do danas nisu dočekali.

Pandemija koronavirusa primorala je brojne europske zemlje da na popis strateških interesa stave vlastitu proizvodnju i ulaganja u poljoprivrede, a izgleda kako su toga sve svjesniji i u Vladi novog, starog premijera Andreja Plenkovića koji do sada na poljoprivredu nije previše mario.

Iako je taj resor povjerio kolegici Mariji Vučković u koju ni sam nema previše povjerenja, prema tvrdnjama upućenih Plenković se u nadolazećem mandatu i sam odlučio uplesti u poljoprivredni resor. Iz njegove nove Vlade stiglo je značajno priznanje: Hrvatska naime ima veliki problem s uvozom hrane, a kako se može čuti od izvora bliskih premijeru poseban problem predstavlja uvoz svinjskog mesa. No, baš zato u program nove Vlade svinjogojstvo je uvršteno kao posebna kategorija. Plan je proizvodnju s aktualnih 17 milijardi kuna podići na 22 milijarde kuna.

“S obzirom na to da Hrvatska oko 40 posto svojih potreba za svinjskim mesom nadomješta mesom iz uvoza, povećat će se proizvodnja svinjskog mesa za 40 posto. Ulaganjem u izgradnju reprodukcijskih centara i modernizaciju svinjogojskih farmi, povećat će se broj krmača za 25.000, što će pridonijeti povećanju proizvodnje za 500.000 tovljenika”, navodi se u programu nove Vlade u kojem se najavljuje modernizacija govedarskih farmi što bi trebalo rezultirati porastom proizvodenje u govedarstvu za 20 posto.

Namjeravaju vladajući prema novom programu poticati izgradnju 200 hektara zaštitćenih prostora, što uključuje staklenike i plastenike za proizvodnju povrća i voće koje je uglavnom sezonskog tipa, pa se samo manjim dijelom odvija u posebnim zaštićenim prostorima.”Potporom iz Programa ruralnog razvoja osigurat će se investiranje u povećanje kapaciteta modernih zaštićenih prostora uključujući sustave za navodnjavanje, prehranu, grijanje i zaštitu. Izgradnjom 20 regionalnih rashladnih, skladišnih i distribucijskih centara za voće i povrće osigurat će se vertikalno povezivanje poljoprivrednih proizvođača, distributera i tržišta”, piše u programu Vlade čija je provedba planirana do kraja mandata.

Strategija poljoprivredne proizvodnje dio je vladina programa za kojega se Plenković navodno posebno zainteresirao pa situaciju sada više nema namjeru prepuštati slučaju i amaterizmu, a što će se iz svega toga izroditi ostaje za vidjeti.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI