PLENKOVIĆ SE OBRATIO HRVATIMA U NEW YORKU: Zahvalio svim Hrvatima diljem svijeta koji su financijski ili kao promotori pomogli u ostvarenju ciljeva hrvatske države

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Na prijemu s hrvatskom zajednicom u New Yorku, premijer Andrej Plenković je rekao kako “smo ostvarili sve ciljeve u 30 godina”. Ujedno je zahvalo tamošnjim, ali i ostalim Hrvatima u svijetu koji su pomogli u tome na bilo koji način odnosno financijski ili kao promotori svoje domovine.

“Hrvati više ne trebaju vize za SAD i za koji tjedan okončat će se proces ukidanja dvostrukog oporezivanja, što je važno i za Hrvate u SAD-u”, istaknuo je premijer.

On je došao u New York na godišnje zasjedanje Opće skupštine UN-a u vrijeme “nevjerojatno brutalne ruske agresiju na Ukrajinu, nama prijateljsku zemlju”.

Dodao je kako smo “jedna od samo 15 zemalja koje će zajedno s nama od 1. siječnja 2023. biti i u NATO-u i u Europskoj uniji i u šengenskom prostoru i u eurozoni”.

Plenković je naglasio kako Hrvatska prije 30 godina nije bila na karti svijeta kao samostalna država, a “u tri desetljeća trudom svih nas došla je u jezgru najrazvijenijih država”.



Istaknuo je kako Hrvatska još samo treba ući u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Posebno je pozdravio Hrvate iz Bosne i Hercegovine pri čemu nije propustio spomenuti i parlamentarne izbore za manje od dva tjedna na kojima je veliko pitanje zastupljenosti bosanskohercegovačkih Hrvata u tijelima BiH.

Pohvalio se i gospodarskim rastom Hrvatske većim od očekivanog i sjajnim turističkim rezultatima na razini rekordne 2019.

Pozvao je Hrvate da kao i do sada pomognu domovini kako mogu i budu akter koji će povezivati Hrvate diljem svijeta.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI