PLENKOVIĆ SE NE BOJI MOŽEMO, ALI SPREMAN JE NA SVE: Ovo su četiri ključna koraka kojima će ih nadigrati

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Nakon što je premijer Andrej Plenković relativno stabilno okončao kampanju za lokalne izbore pred njegovim očima iznenada se odlaskom Miroslava Škore osuo Domovinski pokret, a raspad sistema nastavio se i u SDP-u kojeg vodi Peđa Grbin.

I premda analitičari najavljuju uzlet platforme Možemo!, čini se da Plenković od Tomislava Tomaševića nimalo ne strahuje.

Suradnici tvrde da Plenković poštuje Tomaševićev uspjeh u Zagrebu, međutim uvjeren je kako platforma Možemo! ne može za tri godine prestići vladajuću stranku i narušiti stabilnost HDZ-a kao stranke s dugogodišnjom tradicijom, izgrađenom infrastrukturom te stabilnim položajem na terenu, dok Možemo izvan Zagreba tek treba pokazati koliko zna i umije.


Da mu situacija ipak ne bi izmakla kontroli Plenković će ostatak mandata iskoristiti za provedbu četiri najvažnija zadatka.

Prvi zadatak na pola je završen, riječ je o izgradnji Pelješkog mosta. Drugi jest ulazak Hrvatske u Schengen u Plenkovićevu mandatu, treći da od 1. siječnja 2023. godine kunu zamijenimo eurom, a četvrti da nam u proljeće sljedeće godine stignu francuski borbeni zrakoplovi. Pored ta četiri strateška plana premjer svoju Vladu namjerava preoblikovati u reformsku, iako je svjestan problema s ministarskim kadrovima i njihovim kompeticijama.Kada se govori o reformama tu Plenković misli zagristi na pravosuđe i lokalnu samoupravu, a osim toga fokus je stavljen i na obnovu nakon potresa te značajna reforma zdravstva. Jedna od ideja jest državnu upravu preoblikovati u brz i učinkovit servis koji će biti na usluzi građanima, pri čemu se Plenković oslanja i na sve više spominjanu digitalizaciju.

Sve to zvuči revolucionarno i obećavajuće, ali ono što Plenkovića koči jesu upravo ministri koji nisu u stanju ponuditi ideje za svoje resore, a pored toga tu su i HDZ-ovi kadrovi po državnoj upravi i lokalnim jedinicama koji također premijeru predstavljaju prepreku za provedbu reformi koje od njega očekuje i Europa.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI