Plenković sastavio svoj tim, većina ministara ostaje u vladi, ali dolazi i troje novih

Foto: Cropix

Aktualni tehnički premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u četvrtak stiže na Pantovčak s potrebnih 76 zastupničkih potpisa za sastavljanje nove Vlade, što znači da će od predsjednika države danas dobiti i mandat za njezino sastavljanje.

Kako je najavljeno iz Ureda predsjednika države Zorana Milanovića, Plenković na Pantovčak stiže u 11.30 sati, a sat vremena prije Milanović će primiti i predstavnike DIP-a sa službenim rezultatima parlamentarnih izbora.

Uoči odlaska na Pantovčak, Plenković je jučer u restoranu Baltazar okupio koalicijske partnere, a nakon sastanka novinarima je kazao kako mu je poznat izgled i sastav nove Vlade, kako će ona biti manja od dosadašnje te kako će o svemu javnost danas detaljnije izvijestiti.

Među njegovim koalicijskim partnerima doznaje se, međutim, kako im premijer na sastanku nije otkrio ni broj ni djelokrug ministarstava kao ni imena novih ministara. Najavio im je da će te podatke otkriti u ponedjeljak, nakon što se vrati iz Bruxellesa. Partnerima je kazao i da zasad nema novih zastupničkih ruku koje bi podebljale parlamentarnu većinu, ali i kako ne dolazi u obzir tzv. projektna suradnja, u kojoj bi pojedini klubovi ili zastupnici po potrebi podržavali Vladu kako bi zauzvrat dobili potporu države za svoje projekte.

Nema programske podrške

“Rekao je da će svi koji žele podržati njegovu Vladu sa svima nama morati potpisati sporazum ili javno obznaniti da su dio vladajuće većine”, rekao je nakon sastanka čelnik jedne od koalicijskih stranaka, koji otkriva i da je ministar financija Zdravko Marić iznio svoje viđenje stanja javnih financija i zaključio kako je situacija ‘daleko od ružičaste, ali upravljiva’. A o imenima budućih ministara u ponedjeljak će raspravljati i središnja tijela HDZ-a, no stranački kuloari i jučer su govorili o sastavu buduće Vlade.Novo ime koje se spominje ono je Tomislava Sokola, koji bi trebao preuzeti Ministarstvo obrazovanja. Sokol bi se tako vratio iz Bruxellesa i ostavio poziciju eurozastupnika, a na pitanje kako je odlučeno da ovaj resor preuzme baš Sokol, naši izvori u HDZ-u odgovaraju da je riječ o politički vrućoj dužnosti koje se nitko nije htio primiti. U novoj Vladi obrazovanju bi se mogao pripojiti i resor mladih nakon što se sadašnje Ministarstvo obitelji, demografije i mladih razbije na tri dijela.

Demografija bi se trebala pripojiti resoru rada i mirovinskog sustava koji će i dalje voditi Josip Aladrović, dok će se socijalna politika pripojiti Ministarstvu zdravstva na čijem čelu ostaje Vili Beroš.

Zastupnici na odmor

Ime koje se spominjalo u kontekstu čelnog čovjeka više ministarstava jest Nikolina Brnjac. Sadašnja tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova po posljednjim bi se informacijama trebala ‘skrasiti’ na čelu ministarstva koje će objediniti turizam i sport. Stranački izvori otkrivaju da su za Brnjac, koja je prije MVEP-a bila na poziciji državne tajnice u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, u protekla dva tjedna snažno lobirali neki ugledni dugogodišnji HDZ-ovci.

Za nju se, među ostalim, tražila i pozicija ministrice regionalnog razvoja i fondova EU, koja će po svoj prilici na kraju pripasti Nataši Tramišak, sadašnjoj pročelnici za EU fondove u Osječko-baranjskoj županiji.

Za Natašu Tramišak, blisku potpredsjedniku HDZ-a Ivanu Anušiću, stranački kuloari imaju samo riječi hvale, opisuju je kao sabranu i vrijednu osobu, čija je sposobnost potvrđena i EU projektima i činjenicom da je Osječko-baranjska županija na vrhu po energetskoj obnovi.

Kako smo već pisali, pod pritiskom braniteljske populacije odustalo se od spajanja resora obrane. Na čelu Ministarstva branitelja ostat će Tomo Medved, koji bi u novoj Vladi trebao preuzeti i funkciju potpredsjednika za koordinaciju sustava domovinske sigurnosti. Na čelo Ministarstva obrane po svoj će prilici Mario Banožić, a brojni HDZ-ovci u neslužbenim razgovorima negoduju zbog ovog imenovanja, procjenjujući da Banožić nema dovoljno iskustva za preuzimanje ovog osjetljivog i problemima bremenitog resora.

Banožić je do sada obnašao funkciju ministra državne imovine, a prije toga je radio kao voditelj Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji. U stranci ga smatraju kadrom Tomislava Čuljka, no neki u vrhu HDZ-a govore da njegovo imenovanje nema veze s Čuljkovim utjecajem, nego s činjenicom da je Banožić u proteklih godinu dana zadobio Plenkovićevo povjerenje. Sabor će se konstituirati 22. srpnja, izborom novog-starog predsjednika Gordana Jandrokovića.

HDZ-ovi potpredsjednici Željko Reiner i Ante Sanader zadržat će svoje pozicije, kao i zastupnik talijanske manjine Furio Radin. Iz Domovinskog pokreta na ovu će funkciju Miroslav Škoro, a tome tko će biti potpredsjednik iz redova SDP-a razgovarat će se na sjednici Predsjedništva SDP-a u petak. Izvori s Iblerova trga kažu kako je najvjerojatnija opcija da Siniša Hajdaš Dončić zasad zadrži tu poziciju, a da se konačna odluka donese nakon što SDP dobije novog lidera.

Izvori kažu i kako bi Sabor nakon konstituiranja zasjedao još dva dana, u kojima bi se donio novi Zakon o Vladi i 24. srpnja potvrdili novi ministri. Od 29. srpnja započet će nova sjednica Sabora, na kojoj će se donijeti i Zakon o obnovi Zagreba. Zastupnici bi 4. kolovoza otišli na odmor, a ove će se godine ponovo okupiti nešto ranije, krajem kolovoza, kada će se sazvati nova izvanredna sjednica Sabora, piše Večernji list.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI