PLENKOVIĆ S HRVATIMA U PITTSBURGHU: ‘Povijest Hrvatske bratske zajednice je priča o uspjehu’

Izvor: Vlada RH

Premijer Andrej Plenković susreo se s Hrvatima u Pittsburghu. Tom je prigodom rekao kako je “povijest Hrvatske bratske zajednice priča o uspjehu”. U svom se govoru obratio članstvu te organizacije pozivajući ih da nastave pridonositi ulaganju iz SAD-a i osnaživanju odnosa s Hrvatskom.

Naglasio je kako je u 130 godina postojanja ta zajednica temeljena “na kršćanskim načelu solidarnosti”, međusobnog pomaganja, podrške siročadi, unesrećenim članovima zajednice i u drugim potrebama, pokazala i jedinstvo s Hrvatima u domovini. Zahvalio je na solidarnosti koju je HBZ pokazao tijekom desetljeća.

“Hrvati iz Amerike pokazali su u kritičnim trenucima kako podržati Hrvate u domovini”, istaknuo je.

Osvrnuo se na sporazum Zagreba i Washingtona o ukidanju viza za hrvatske građane pri ulasku u SAD te uskoro i sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Smatra da je potrebna veća razmjena između Hrvatske i SAD-a.



Premijer je istaknuo da su u “u samo tri desetljeća” hrvatske države ostvareni “doslovce svi strateški ciljevi”, kao što su samostalna, suverena država, teritorijalni integritet, izgradnja institucije, tržišno gospodarstvo, članstvo u euroatlantskim integracijama, od iduće godine ulazak u šengenski prostor i eurozonu.

“To su ciljevi koje je prvi predsjednik samostalne Hrvatske Franjo Tuđman iznio nakon prvih demokratskih izbora 30. svibnja 1991.”, naglasio je Plenković.

Inače, HBZ je osnovana 1894. kada je imala nešto manje od 300 članova, a trenutno broji oko 50 tisuća diljem svijeta s imovinom od 512 milijuna američkih dolara.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI