PLENKOVIĆ RISKIRA NOVI RAT S MILANOVIĆEM: Za šeficu Vrhovnog suda želi jednu ženu

Foto:Marin Tironi/PIXSELL

Unazad nekoliko tjedana odnosi između predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića doimaju se kao prilično stabilni, što je bilo teško postići s obzirom na to da su žestoke polemike vodili po pitanju izbora predsjednika, odnosno predsjednice Vrhovnog suda, nakon čega je HDZ-ovom odlukom u parlamentu ‘iz igre ispala’ profesorica Zlata Đurđević, u igru je zato kao Milanovićev favorit ušao sudac Radovan Dobronić, no i o njegovom imenovanju u posljednje se vrijeme ne progovara previše.

Upućeni svjedoče da su povod za to nemiri unutar vladajuće koalicije, budući da za razliku od Plenkovića, njegovi koalicijski partneri predvođeni SDSS-om zapravo nemaju ništa protiv novog Milanovićeva kandidata.

No, nagađa se da Plenković na tu kandidaturu ne želi pristati zato što je i u nedavnoj saborskoj raspravi sa Sandrom Benčić nagovijestio kako je njegov favorit Ksenija Turković oko koje bi se s Milanovićem usuglasio za pet minuta.

“Prvo vam nije odgovarala Zlata Đurđević, nakon toga se činilo da ćete podržati Radoslava Dobronića! Ali ni on vam ne odgovara navodno zato jer nije ispunio normu. Meni se čini da namjerno otežete. Mene zanima je li zbog njegove ocjene da je u aferi Agrokor vaša vlada propustila likvidirati faktoring društva kako bi dio štete koji je nastao mogla namiriti iz njegove imovine. Vidi slučaja, pitanje afere Agrokor još uvijek je na Vrhovnom sudu. Da li postoji motivacija da se oteže s izborom šefa Vrhovnog suda”, pitala je Benčić prije desetak dana predsjednika Vlade koji je odbacio teze o tome da HDZ ima nešto protiv Dobronića.

”Meni je žao da nova šefica Vrhovnog suda nije Ksenija Turković koja je bila prvi pravi izbor. Oko koje bi ovdje u Saboru postigli konsenzus. Nije izabrana jer ju netko nije htio predložiti. Kada je ona rekla da može, u zakonitoj proceduri on ju nije htio predložiti. Vi nama imputirate da usporavamo izbor šefa Vrhovnog suda, a to nije istina. Sve bi bilo riješeno na proljeće i ova bi priča bila gotova. Nije valjda jedina stvar da se donese presuda u jednom predmetu, koji je bitan i važan, da je to jedina tema po kojoj netko treba biti na čelu Vrhovnog suda. Dosta mi je imputiranja da HDZ utječe na pravosuđe”, odbrusio je Plenković svojoj kolegici iz oporbe.



No, bez obzira na to što HDZ-ov šef formalno nema ništa protiv Dobronića, upućeni svjedoče da postoji mogućnost da on uistinu ne bude izabran za predsjednika Vrhovnog suda već da se ide na još jedan poziv na kojega bi se onda javila Ksenija Turković nakon što joj istekne mandat na Europskom sudu za ljudska prava na kojega je izabrana 2012. godine u Milanovićevom premijerskom mandatu, i to na mandat od devet godina. Iako nije nemoguće da se premijer i Milanović uistinu usuglase oko njene kandidature, otezanje s izborom predsjednika Vrhovnog suda izaziva ozbiljne polemike među koalicijskim partnerima HDZ-ove Vlade, čiji članovi drže da bi prvog čovjeka ovog suda trebala izabrati što prije te da Dobronić ne bi bio promašen izbor.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI