PLENKOVIĆ PRIMIO ČOVIĆA U BANSKIM DVORIMA: ‘Riječ je o snažnoj podršci čitavoj BiH’

Foto: Twitter

Hrvatski premijer Andrej Plenković u srijedu se susreo s predsjedateljem Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem. Iz Vlade javljaju kako je sastanak u Banskim dvorima obuhvatio teme stanja u regiji, aktualne situacije u Bosni i Hercegovini kao i važnost usvajanja Strateškog kompasa EU i zaključaka Europskog vijeća o BiH nakon rasprave na inicijativu Hrvatske.

Plenković i Čović ocijenili su relevantne dokumente usvojene na razini EU-a proteklog tjedna važnim političkim porukama kojima je potvrđena ustavna arhitektura BiH, uz ravnopravnost tri konstitutivna naroda, kažu iz Vlade.

“Ujedno, riječ je o snažnoj podršci čitavoj BiH kao i poticaju EU-a za postizanje dogovora o izbornom zakonu BiH. To je ključan element za stabilnost i funkcionalnost BiH, koja treba nastaviti svoj put prema članstvu u EU i NATO-u”, navodi se u Vladinom priopćenju.

“U svjetlu usvajanja Strateškog kompasa koji je potvrdio stajalište EU-a o ustroju BiH kao zemlje s tri konstitutivna naroda, Čović je iskazao zahvalnost premijeru Plenkoviću na ustrajnom i predanom zalaganju za BiH i hrvatski narod na europskoj i međunarodnoj razini. Plenković je pozvao sve političke aktere u BiH na nastavak pregovora i poduzimanje dodatnih napora za postizanje dogovora, koji je iznimno važan za budućnost BiH.

Istaknuo je da će hrvatska Vlada i diplomacija nastaviti razgovore na svim razinama kako bi u ovoj završnoj fazi pomogli da se postigne politički konsenzus o ograničenoj ustavnoj reformi i o reformi izbornoga zakona u BiH”, dodaje se.Facebook Comments

Loading...
DIJELI