PLENKOVIĆ PRIJE SASTANKA S VUČIĆEM: ‘Ping-pongom mogu se baviti s prijateljima’

Hrvatski premijer Andrej Plenković sudjeluje na summitu EU – Zapadni Balkan o širenju EU, odnosno pristupanju novih članica koje se održava u Sloveniji u Brdu kod Kranja.

Sudjelujući na konferenciji, dao je izjavu za novinare.

“Pozicija Hrvatske vrlo je jasna. Podržavamo europsku perspektivu i proces proširenja na nama susjedne države. Smatramo da je to izrazito važno, da tu poruku moramo snažno poslati i danas, a to smo učinili i u Zagrebu prije godinu i četiri mjeseca. Očekujem da će deklaracija, koja je manje više dogovorena, ostati tog sadržaja. Mislim da je to mali doprinos u pravom smjeru”, rekao je premijer.

“Ono što je Hrvatskoj posebno bitno je da se nastavi proces pregovora, da se što prije otvore pregovori i sa Sj. Makedonijom i Albanijom, one su to zaslužile. Posebno nam je bitna i BiH u kojoj su Hrvati jedan od tri konstitutivna naroda. Očekujemo da političke stranke u toj zemlji na primjeren način primijene izborno zakonodavstvo prije sljedećih izbora”, istaknuo je Plenković.

“Hrvatska je zagovornik proširenja i svoje iskustvo i puno uvjerenje da je to jedini pravi put za razvoj naših susjeda ćemo danas ovdje snažno ponoviti”, kaže.



Premijer kaže da nije predviđen sastanak sa Željkom Komšićem, ali da će se sastati sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Osvrnuo se i na stalna prepucavanja političara u regiji.

“Ping-pongom mogu se baviti s prijateljima. Od takve političke retorike nema ništa pozitivno. To nije moj stil i neću ni dalje”, kaže na pitanje o čemu će razgovarati s Vučićem.

Premijer dodaje i da će razgovarati o udžbenicima koji negiraju postojanje hrvatskog jezika te da će inzistirati na razgovoru o nestalima u Domovinskom ratu.

Što se tiče mogućeg sastanka s Komšićem kaže kako o Izbornom zakonu govore drugi akteri i da pregovori.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI