PLENKOVIĆ POTONUO ZBOG MILANOVIĆEVA POTEZA! HDZ-ovci nevoljko priznaju da ga je ostavio bez argumenata

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Kako za sada stvari stoje po pitanju izbora predsjednika Vrhovnog suda, izgledno je da je svojim kandidatom Radovanom Dobronićem predsjednik Zoran Milanović nadigrao premijera Andreja Plenkovića i njegov HDZ.

Naime, kao što je poznato, mjesecima traju polemike između Pantovčaka i Banskih dvora oko izbora predsjednika, odnosno predsjednice Vrhovnog suda. Milanović je prvotno inzistirao na svojoj kandidatkinji profesorici Zlati Đurđević, međutim, HDZ-ovci su se tom imenovanju usprotivili radi toga što je Đurđević ignorirala procedure.

Nakon što je procedura ispoštovana te se ona prijavila na poziv DSV-a, a Milanović je kao svoju kandidatkinju predložio Saboru, HDZ se po naputku iz stranačke središnjice odlučio ne dati joj povjerenje vadeći se uz ostalo i na njena stajališta o lex Perkoviću. S Dobronićem bi pak u vladajućim redovima bez argumenata ipak mogli ostati, već sada čak i iz konzervativnog djela oporbe stiže potpora na račun njegove kandidature, budući da se ovog suca s Trgovačkog suda smatra apolitičnim kandidatom koji se u javnosti profilirao uglavnom kritikama na račun banaka.


Ne bi HDZ-ovcima bilo sporno njegovo imenovanje da to za Plenkovića ne znači popuštanje pred Milanovićem, no, nije to jedino problematično u ovoj priči. Naime, Plenković vjeruje kako bi bolji kandidat od Dobronića bio sudac Marin Mrčela koji ionako već vrši dužnost predsjednika Vrhovnog suda otkako je sucu Đuri Sessi istekao mandat. Bez obzira na HDZ-ovo negodovanje i naklonost Mrčeli, evidentno je da je Milanović sa svojim kandidatom ovoga puta odlučio ispoštovati kompletne procedure, a to bi moglo izazvati probleme kod vladajućih, ali i kod njihovih koalicijskih partnera, jer kako za sada stvari stoje ne postoji ništa što bi moglo ugroziti poziciju suca Dobronića.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI