Plenković poručio Esih i Hasanbegoviću: Podsjećam da su došli u Sabor zahvaljujući činjenici da su bili na listi HDZ-a

Sanjin Strukic/PIXSELL

Nezadovoljan je jedino rezultatima u Zagrebu.

Premijer Andjer Plenković nazočio je u ponedjeljak 25. obljetnici primanja Hrvatske u Ujedinjene narodre te je nakon toga medijima komentirao lokalne izbore, ali i kompletnu političku situaciju u državi.

Europska komisija je u ponedjeljak preporučila izlazak Hrvatske iz Postupka prekomjernog deficita (EDP) na temelju ocjene programa za stabilnost i konvergenciju, a nakon što je prošle godine zabilježen pad i proračunskog deficita i javnog duga. Preporuku EK-a u komentirao je premijer Plenković.

“To je još jedna potvrda onoga što sam najavljivao prošlog tjedna. Odgovorna fiskalna politika i upravljanje proračunom doveli su nas do kvalitetnog rezultata. To je potvrda da su Vlada, potpredsjednica i ministar financija izvrsno odradili svoj posao i da je Hrvatska na dobrom putu. Nastavit ćemo nacionalni program reformi, a smjernice od Komisije su na tragu naših promišljanja.”

Upitan je i je li to razlog zašto se opire lokalnim izborima.

“Ja se ničemu ne opirem. Meni je u interesu politička stabilnost, zato sam se angažirao, vratio iz Bruxellesa, zajedno sa Stierom. Što se tiče izbora, sad smo završili prvi krug lokalnih. Vidjelo se da je HDZ, osim Zagreba, ostvario izvanredne rezultate koji će izgledati još bolje nakon drugog kruga. Danas čujem da imamo čak 44 grada u prvom krugu, još 45 idemo u drugi krug. To su primjeri uspjeha koje HDZ ostvaruje.Mnogi su jučer vidjeli kakve su im dionice i moraju razmisliti koji im je prioritet. HDZ je spreman na sve”, kazao je Plenković te dodao da će s parlamentarnim strankama razgovarati o novoj većini.



Što se tiče rezultata lokalnih izbora, Plenković je uvjeren da su HDZ-ovi rezultati globalno gledano jako dobri: “Mislim da sam tu realan. Ne moram opjevati rezultate, oni su vidljivi”.

Bruna Esih i njezina lista, na kojoj je i HDZ-ov disident Zlatko Hasanbegović, u Zagrebu je polučila dobar rezultat, a dvojac je najavio osnivanje nacionalne stranke. Koliko bi ta stranka mogla uzeti HDZ-u?

“Ja to ne znam, to samo izbori reći. Pokazalo se da uživaju simpatije jednog biračkog tijela. MIslim da to nije HDZ-ovo biračko tijelo, tek jedan manji dio”, kazao je Plenković te najavio da će i s njima razgovarati o novoj parlamentarnoj većini.

“Podsjećam da su i Hasanbegović i Esih došli u Sabor zahvaljujući činjenici da su bili na listi HDZ-a. To je polazna točka na koju, siguran sam, i oni vode računa. Razgovarat ćemo s njima. Ja ne vidim što se promijenilo u našoj politici da bi oni imali neke upitnike.”

Nezadovoljan je jedino rezultatima u Zagrebu.

“Prgomet je vodio kvalitetnu kampanju. Činjenica da je došla do te diskrepancije između glasova za listu i za kandidata. Upozorio sam da se mora konzistentno i koherentno glasati za naše kandidate. Zašto su u nekim mjesnim odborima rezultati drugačiji… Tu ćemo morati napraviti temeljnu analizu u gradskom odboru. Mislim da je HDZ napravio bolje rezultate nego 2013. Mogu govoriti samo o izbornom uspjehu, a ostalo su komentari. Svatko tko piše i čita zna o čemu se radi”, rekao je Plenković, prenosi N1.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI