PLENKOVIĆ PONOSNO O VLADINOM PAKETU MJERA: ‘EK je utvrdila da Hrvatska više nema makroekonomskih neravnoteža’

Screenshot/N1

Europska komisija u ponedjeljak je objavila dobre vijesti za Hrvatsku. Naime, više nemamo makroekonomskih neravnoteža nakon što su proteklih godina omjeri duga znatno pali i nastavljaju snažno padati.

U sklopu proljetnog paketa Europskog semestra, EK je objavila rezultate dubinske analize makroekonomske situacije u 12 zemalja članica EU-a u kojima su ranije postojale makroekonomske neravnoteže.

Od 12 država članica, samo za dvije, Hrvatsku i Irsku, utvrđeno je da više nemaju makroekonomske neravnoteže.

Premijer Andrej Plenković na tu je temu sazvao konferenciju za novinare.

“Zašto je ovaj paket bitan za Hrvatsku? On se odnosi na fiskalne i ekonomske politike država članica, sastoji posebne preporuke Hrvatske i ono što je najbitnije za nas u ovom trenutku sadrži ocjenu EK o makroekonomskim neravnotežama za države članice”, rekao je Plenković.



Dodao je kako postoji nekoliko bitnih stvari.

“U nacionalnom djelovanju za ublažavanje situacije vezane uz rast energenata donijeli smo plan i program vrijedan pet milijardi kuna. Upravo na tom tragu kada se gleda energetski dio preporuka EK, oni kažu da je bitno da se državama članicama omogući da pomognu građanima kada je u pitanju kriza. Mi radimo upravo ono što je sad EK preporučila. Kada je riječ o fiskalnoj politici, tu se govori o fleksibilnosti i o tome da svaka država pronađe prostor da se iznađu sredstva za pomoć građanima. Vlada je imala intervencionistički pristup. Možemo reći da je naš energetski paket mjera bio dobro koncipiran i osmišljen da pomogne građanima. Ono što smo mi već napravili, Komisija je u svojim preporukama i potvrdila. Radimo ono što smatramo da je i na europskoj razini ključno”, naglasio je premijer.

EK je utvrdila da Hrvatska više nema makroekonomskih neravnoteža.

“Jedino je još Irska išla u korak s Hrvatskom”, istaknuo je.

Još je jednom ponovio da je uvođenje eura obveza Hrvatske zbog pristupanja EU.

“Za međunarodni kredibilitet Hrvatske, članstvo će značiti samo plus. U konačnici ćemo imati manje kamate za banke, poduzetnike i građane. Hrvatska će imati goleme koristi”, naglasio je premijer.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI