PLENKOVIĆ PONOSNO O ULASKU U EUROZONU: ‘Time ostvarujemo jedan od strateških ciljeva Vlade RH’

Foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu kako Hrvatska uskoro postaje članicom eurozone.

“Hrvatska uskoro postaje članica eurozone, čime ostvarujemo jedan od strateških ciljeva Vlade RH. Prema izvješćima o konvergenciji Europske komisije i Europske središnje banke, Hrvatska ispunjava sve kriterije. EK predlaže članstvo u eurozoni s 1. siječnjem 2023.!”, objavio je premijer na svom Twitter profilu.



Inače, Europska komisija i Europska središnja banka objavile su izvješće u kojem zasebno ocjenjuju napredak država oko ispunjavanja kriterija za uvođenje eura.

Zaključeno je da Hrvatska ispunjava sva četiri nominalna konvergencijska kriterija i da je njezino zakonodavstvo u potpunosti usklađeno sa zahtjevima iz Ugovora o EU-u i Statuom Europskog sustava središnjih banaka/Europske središnje banke.

“U svjetlu procjene Komisije i uzimajući u obzir dodatne čimbenike relevantne za gospodarsku integraciju i konvergenciju, uključujući razvoj platne bilance i integraciju tržišta roba, rada i financijskih tržišta, Komisija smatra da Hrvatska ispunjava uvjete za uvođenje eura”, ističe izvršno tijelo EU-a.

ECOFIN na sastanku 12. srpnja donosi odluku o usvajanjem zakonodavnih akata, kada bi trebala biti donesena uredba o pristupanju Hrvatske europodručju i uredba o definitivnom tečaju po kojem će se mijenjati kune za euro.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI