Plenković pojasnio kontrole na granicama: ‘Schengen nije gotov, ali ima problem’

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Nakon sjednice Vlade, premijer Andrej Plenković održao je konferenciju za medije na kojoj je komentirao vijesti iz Slovenije o uvođenju privremenih kontrola na granici s Hrvatskom.

Na početku je rekao kako nadzor na unutarnjim granicama trenutno primjenjuje devet država članica uglavnom zbog pojačanih migrantskih kretanja i terorizma.

“Ovaj teroristički napad Hamasa na Izrael pokazuje posljedice u Europi. To se vidjelo u nastupima europskih čelnika. Podsjećam da smo i mi, naše sigurnosne službe, u situaciji da pozorno pratimo stanje. Hrvatska i Slovenija imaju zajednički cilj sprečavanja nezakonitih migracija”, rekao je premijer u uvodnom govoru na sjednici Vlade.

‘Važno je kontekstualizirati uvođenje graničnih kontrola’

Kasnije je to pojasnio.



“Ovo što je napravila Slovenija, vezano je uz isključivo za odluku Italije. Moramo to dovesti u taj kontekst i moramo razumjeti Italiju, koja ima velik priljev migranata. Također, odluka je donesena u kontekstu Hamasovog napada, koji se odrazio na ubojstvo u Francuskoj i ubojstva u Belgiji, a i drugdje su brojne prijetnje. Stoga, talijanski potez prema Sloveniji i slovenski prema Hrvatskoj, treba ga staviti u taj kontekst”, istaknuo je.

Kalinić o sigurnosti Europe: ‘Trenutno mi EU izgleda jednako loše kao Jugoslavija 1990.’

Govorio je o funkcioniranju Schengena i uvođenju privremenih graničnih kontrola. Napomenuo je kako treba znati da takve mjere ima Austrija prema Češkoj i Slovačkoj, Njemačka prema Poljskoj, Češkoj i Švicarskoj, Norveška prema svim brodovima u lukama, Švedska na svim granicama, kao i Francuska Stoga je, prema njegovim riječima, jako važno da se to kontekstualizira.

Postoje problemi

Na neke tvrdnje da je gotovo sa Schengenom, premijer je napomenuo da ne negira da postoje određeni problemi.

“Schengen nije gotov, ali ima problem. Uvođenje graničnih kontrola nije novitet, do njega dolazi zbog migracijskih trendova i procjena o pojačanim sigurnosnim prijetnjama zbog terorizma. No, privremeno uvođenje granične kontrole treba ostati iznimka koja se uvodi samo kao posljednja mjera koja treba biti podložna strogim uvjetima, posebno u pogledu područja primjene i trajanja”, rekao je.

Plenković o kontroli granica: ‘Uvodi se zbog migrantskih kretanja i povećane prijetnje od terorizma, ali mora biti privremena mjera’

Osvrnuo se i na tvrdnje Slovenaca da Hrvatska nije željela Frontex na granici.

Naglasio je kako je zajednička pozicija Hrvatske i Slovenije bila da Frontex sklopi sporazum s BiH i pomogne joj u zaštiti granice.

“To je ono što i mi želimo. Ponovno uspostavljanje policijske kontrole na granicama ne može spriječiti terorizam, to je naše uvjerenje temeljeno na iskustvu. Inzistirat ćemo na većoj policijskoj suradnji, koja postoji i koja je dobra”, naglasio je Plenković.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI