PLENKOVIĆ OSUDIO ZLOČIN U NOVSKOJ: ‘Fenomen nasilja u obitelji teško je iskorijeniti, a ovo je nešto što ruši same temelje u društvu’

Screenshot/N1

U Zagrebu se u četvrtak održava 145. sjednica hrvatske Vlade Republike Hrvatske.

Na dnevnom redu je, među ostalim, konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o zemljišnim knjigama te odluka o davanju suglasnosti Kliničkom bolničkom centru Zagreb za sklapanje ugovora za nabavu CT uređaja za potrebe hitne radiologije.

Na početku je premijer Andrej Plenković govorio o aktualnim događajima.

Osvrnuo se na izjave ministara Piletića i Malenice te osudio kako je rekao “grozan slučaj nasilja u obitelji koji se dogodio u Novskoj”.

“Želio bih još jednom najoštrije osuditi ovaj grozan slučaj nasilja, još jedno ubojstvo žene u Novskoj. Dosta samo napravili u pooštravanju zakonskih odredbi, ali fenomen nasilja je teško iskorijeniti. Ovo je nešto što ruši same temelje u društvu. No, vjerujem da ćemo dodatnim dijalogom s raznim institucijama i tijelima dodatno unaprijediti da se to suzbije”, rekao je.



Govorio je i o sastanku s visokim predstavnikom Schmidtom.

“Još jednom smo se snažno založili da se izbori i ozračje, zakonski okvir učine takvim da su sva tri naroda ravnopravna u BiH, a mi se zalažemo za ravnopravnost Hrvata”, istaknuo je.

Spomenuo je i podatke DZS-a o tome da u drugom kvartalu imamo rast BDP-a od 7,7 posto. Plenković je rekao da smo po tome “gotovo sto posto iznad prosjeka u E”.

“Tu je veliki dobrinos dao robni iznos, turizam, građevinarstvo…”, naglasio je posebno napomenuvši odličnu turistčku sezonu koja je polučila izvrsne rezultatea.

Uoči početka nove školske godine, premijer je zaželio dobrodošlicu prvašićima, ali i ostalim učenicima koji se vraćaju u školske klupe.

“Obrazovanje je ključ hrvatske budućnosti”, naglasio je.

S obzirom na visoku inflaciju i tešku gospodarsku situaciju, Plenković je naveo kako će Vlada od sljedećeg tjedna izaži s paketom mjera za zaštitu građana i poduzeća od poskupljenja cijena, a naročito cijena energenata.

“Mjere se dovršavaju, bit će sveobuhvatne, bit će namijenjene iza kućanstva, neprofitni sektor, bolnice, škole, vrtiće… Učinit ćemo sve da računi budu takvi da će ih moći plaćati bez većih problema. Naravno da ćemo posebno voditi računa o najugroženijim u našem društvu”, naglasio je premijer.

Uvodni govor nije mogao proći bez toga da se osvrnuo na pljačku INA-e.

“Mi ćemo poduzimati korake da se stvari promjene jer ovo što se dogodilo je katastrofalno i mislimo da iz korijena treba promijeniti da se ovo više ne dogodi. Politički gledano trebaju dogovarati skupine ljudi koje su to organizirali”, rekao je.

Govorio je o političkim protivnicima za koje je istaknuo da su “u ovom slučaju politički protivnici vidjeli priliku za skupljanje poltiičkih bodova”.

“Naša borba protiv korupcije je snažna. Ovo nije politički motivirana ili spozorirana aktivnost te su u pitanju pojedinci”, zaključio je Plenković.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI