PLENKOVIĆ OPORBU IZVRIJEĐAO KAO NIKADA DOSAD: Riječi nije nimalo birao, a za poteze Sanadera ne želi odgovarati

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Nakon sjednice Vlade premijer Andrej Plenković obratio se javnosti.

“Održali smo još jednu sjednicu vlade, dvije ili tri odluke su posebno bitne o kojima bih želio reći više. Prva je uredba o ograničenju maksimalne cijene goriva i benzina i dizela. Ovo je agilan pristup rješavanju situacije cijene nafte na globalnom i mediteranskom tržištu. Vjerujemo da će ova odluka stabilizirati očekivanja i njezin rok trajanja je 30 dana. Vjerujemo da ćemo kroz to vrijeme moći bolje planirati što dalje s rastom cijena nafte”, istaknuo je predsjednik Vlade.

Osvrnuo se i na izmjene Zakona o obnovi.


“Temeljni cilj je riješiti sva uska grla u provedbi, učiniti proceduru jednostavniju, bržom i sigurnijom. Treća odluka je ona koju je predložio ministar Malenica, a riječ je o nalogu Ministarstva pravosuđa da odbije zamolnice koje su stigle iz BiH. Vrlo jasna poruka zaštite nacionalnih interesa. To su tri najbitnije stvari”, naglasio je premijer.

Na pitanje kada je donesena odluka o ograničenju cijena goriva? Premijer ja na to odgovorio:“Odluka je donesena na Vladi prije 3 sata”, rekao je. Na to ga je novinar ponovno pitao kada se točno odlučio na taj potez, a premijer je rekao: “Zanima vas misaoni proces?”.

“Mislite li vi da je to dobra odluka? Meni je najvažnije da ste vi zadovoljni. To je prva poruka. Druga je, Vlada RH koju ja vodim više je puta djelovala intervenionistički, imali ste kolaps najveće hrvatske tvrtke pred našim očima, ne našom krivnjom. Onda je došao covid. Zašto to govorim? Zato što ova vlada u takvim trenucima djeluje agilno i procjenjujući trendove. Ako su trendovi takvi da možemo očekivati rast cijena, onda kada smo u fazi velikog ekonomskog oporavka, onda djelujemo. Provjene su naše, naše odluke, naša odgovornost za dobrobit građana”.

“Ako limitirate cijenu litre benzina ili dizela, spuštanjem iste automatski ste smanjili postotak PDV-a kojidržava prihodi od litre benzina. Za što mi trošimo novac od trošarina? Za hrvatske ceste, za hrvatske autoceste, za hrvatske željeznice ili kao izravan prihod u proračun. Smatramo da je ovakva odluka ograničenog karaktera primjerena trenutku”.

Zašto ne bi bilo uputno da se premijer kao čelnik stranke ispriča javnosti zbog Fimi Medie, bilo je pitanje za premijera.

“Ja sam uvijek spreman odgovarati na sva vaša pitanja s puno pažnje i poštovanja. Moram prvo krajnje neprimjerenom ocijeniti usporedbu ovog što je bilo jučer sa situacijama kada se čelnici država ispričavaju za ratne zločine. To je nova razina napada na HDZ i kreiranja te atmosfere kroz medije. Prvo i osnovno, pravni proces postoji da bi nekako završio. On je jučer dobio svoju novu fazu. Ja sam izašao pred medije, rekao da smo legalisti, da poštujemo hrvatski pravni poredak i sudove. Postojala je jedna čelna osoba, Ivo Sanader, koji je vodio HDZ, za kojeg je u pravnom postupku utvrđeno da je zlouporabio položaj, a samim time je došlo i do odgovornosti pravne osobe, odnosno HDZ-a.

 

Hoću li prihvatiti da mi jedan tiranin Grbin, koji izbacuje članove, docira? No way. SDP koji 2021. pokazuje totalitarne manire, izbacili su više ljudi iz kluba nego koji su ostali, čovjek koji grli Kovača u Čakovcu, suzu pušta, će nama docirati kakvi smo mi? Da meni sole pamet Mostovci, ekipa koja doživljava orgazam na festivalu slobode? Budimo ozbiljni, tko su ti ljudi? Da mi docira Možemo koji kadrovira u Holdingu? To ne dolazi u obzir!”, rekao je i dodao:

“Mi smo za njih NBA, a oni su lokalna liga. To ne dolazi u obzir”, rekao je Plenković.

“Važna tema o kojoj nitko ništa ne pita nakon godinu dana, prije nego što uđemo u roman toka svijesti članova vlade kako i kada odlučujemo… ne moramo mi baš svaki put na megafon najaviti što radimo i kada. Valjda imamo neku diskreciju nakon analize i komparativnog uvida u temu. A vas, vi me inspirirate da se vratim na temu terorističkog napada na Banske dvore. Ja očekujem da policija i DORH učine sve da otkrijemo tko je radikalizirao mladića koji je počinio teroristički čin, tko je taj od kojeg je nabavio oružje, tko ga je naučio koristiti to oružje. To se ne događa spontano, da netko od 22 godine ničim izazvan ide počiniti takav čin i skoro ubiti hrvatskog policajca. Ovo nije pritisak nego poziv DORH-u i policiji kako i zašto dolazi do toga da mladi čovjek.. nismo ni slutili da je tako nešto moguće u demokratskoj Hrvatskoj. Ja bi volio da se na tu temu naprave dodati iskoraci. Ta tema nije zatvorena. A vi možete pomoći”, rekao je premijer.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI