PLENKOVIĆ: Obnovu zgrada od javne namjene financirat će njihovi vlasnici i osnivači, a privatne zgrade i stanove u 60 posto iznosa financirat će Vlada

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Vlada premijera Andreja Plenkovića i njegovi ministri dobili su u četvrtak navečer većinsko povjerenje zastupnika Hrvatskog sabora.

Nakon rasprave u Hrvatskom je saboru za 15. hrvatsku Vladu glasovalo 76 zastupnika od ukupno 151, protiv ih je bilo 59, a suzdržanih zastupnika nije bilo.

Počela je sjednica nove Vlade pod predsjedanjem novog/starog predsjednika Plenkovića.

Na početku sjednice, Plenković je svim ministrima čestitao na povjerenju koju su dobili od zastupnika Hrvatskog sabora. Još je jednom zahvalio svim sugrađanima na povjerenju te koalicijskim partnerima na formiranju parlamentarne većine kako bi u sljedeće četiri godine radili na zajedničkim ciljevima.

Pozvao je ministre na zajednički rad kako bi se smanjio utjecaj koronavirusa i što lakše odvijala turistička sezona.Ministar zdravstva Vili Beroš je rekao kako je broj oboljelih u svijetu premašio 15 milijuna. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj je 1032, 139 ih je na bolničkom liječenju, a devet pacijenata je na respiratoru. U protekla 24 sata zabilježen je 81 slučaj novooboljelih od koronavirusa.

“Poznata žarišta u noćnim klubovima u Zagrebu te samostana u Đakovu stavljena su pod kontrolom”, istaknuo je Beroš.

‘Blaža klinička slika bolesti, ali ostanimo odgovorni i dalje’

“Trenutno većina oboljelih ima blažu kliničku sliku bolesti, ali ne smijemo biti zadovoljni jer smo pokazali da možemo bolje”, dodao je i pozvao građane da ostanu solidarni i odgovorni i dalje.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović još je jednom spomenuo mjeru o  održavanju svadbi u krugu obitelji u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Spomenuo je i nadzor Nacionalnog stožera civilne zaštite te napomenuo kako se građani uglavnom pridržavaju donesenih mjera u ugostiteljskim objektima.

“U turističkim regijama, državni inspektori provode nadzore”, rekao je Božinović i dodao kako se trenutno u Hrvatskoj odmara 619.431 turist. Izrazio je zadovoljstvo kako vlade Njemačke, Austrije i Slovenije govore da je Hrvatska sigurna zemlja za turiste.

Osvrnuo se na nizozemske kritike da se Hrvatsku stavi u tzv. “narančastu” zonu za koronavirus te napomenuo kako će se hrvatska diplomacija dodatno založiti kako bi objasnila Nizozemcima da je boravak u Hrvatskoj siguran zbog utjecaja koronavirusa te da se naša zemlja treba vratiti u “žutu” zonu.

Zakon o obnovi grada Zagreba ide u dva čitanja u Hrvatski sabor

O nacrtu Zakona o obnovi grada Zagreba govorio je Plenković. Rekao je da se treba sačuvati povijesna i umjetnička vrijednost hrvatskog glavnog grada.

“Svoj obol dali su arhitekti, povjesničari umjetnosti, konzervatori…ovaj zakon odnosi se na široki krug ljudi i dugoročan je. Željeli smo da prođe javno savjetovanje. Dio sugestija je već unesen u nacrt prijedloga zakona kojeg upućujemo u Hrvatski sabor. Želimo da zakonski okvir za obnovu grada Zagreba bude jasan, transparentan i provediv. Ovaj prijedlog zakona koji će ići u dva čitanja predviđa da 60 posto financira Vlada, 20 posto jedinice lokalne samouprave, a 20 posto vlasnici. Formirat će se i Fond za obnovu”, naglasio je Plenković.

Dodao je kako će Vlada i dalje nastaviti raditi na izvorima financiranja.

Podsjetio je da je do sada osigurano 100 milijuna kuna za interventne aktivnosti, a 41 milijun kuna iz Fonda za zaštitu okoliša koristi se za kondenzacijske bojlere. Sa Svjetskom bankom dogovoren je zajam od 200 milijuna američkih dolara za školske i zdravstvene ustanove.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat je rekao kako je procjena stručnjaka da je u Zagrebu oštećeno 24 tisuća zgrada. “Za dodatno financiranje osnovat će se Fond za obnovu. Konstrukcijska obnova bit će veliki financijski izazov, a najveći dio troška privatnih zgrada će podnijeti država sa 60 posto. Kada je riječ o zgradama javne namjene u potpunosti će se obnova financirati sredstvima vlasnika odnosno osnivača”, naglasio je Horvat.

“Najveći dio fonda zgrada koji se mora obnoviti nalazi se u kulturno-povijesnoj cjelini Zagreba. Vodit će se računa da se primjene najsuvremenije tehnologije kako bi se unaprijedila vrijednost zgrada, a istodobno i čuvala njegova povijesna i kulturna vrijednost”, istaknula je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Na potres se osvrnuo i ministar financija Zdravko Marić. “Deset sekundi je trajao potres, a posljedice ćemo osjećati najmanje 10 godina”, rekao je Marić Dodao je kako će obnova Zagreba u konačnici  imati pozitivan aspekt i na hrvatsko gospodarstvo.

Govorio je i o već navedenom zajmu koji smo dobili od Svjetske banke za podršku oporavka od koronakrize. Zajam je odobren na 14,5 godina uz pet godina počeka. Osim toga, s istom bankom potpisan je ugovor o još jednom zajmu vrijednom gotovo 184 milijuna eura za provedbu Projekta obnove nakon potresa i jačanja pripravnosti javnog zdravstva. Uvjeti otplate su identični prethodno navedenom zajmu.

Na sjednici Vlade iznesen je i Nacrt prijedlog zakona o proglašenju Parka prirode Dinara, koji se upućuje  na izglasavanje u Hrvatski sabor kako bi Hrvatska dobila svoj 12. park prirode.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI