PLENKOVIĆ O UVOĐENJU EURA KAO SLUŽBENE VALUTE: ‘U istoj godini imamo i Pelješki most i euro i Schengen…’

Screenshot/N1

Hrvatska Vlada u četvrtak održava redovnu sjednicu.

Na dnevnom Vlade je redu prijedlog izmjena i dopuna Zakona o javnoj nabavi, a Vlada će donijeti i odluku o objavi uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj.

Osim toga, donijet će i odluku o određivanju imena mosta koji spaja kopno s poluotokom Pelješcem.

Na početku je premijer Andrej Plenković rekao da su sve tri kreditne institucije podignule rejting Hrvatske na investicijsku razinu te kako je to izravna posljedica ulaska u eurozonu.

Dodao je kako je od 5. rujna obvezno dvojno isticanje cijena te rekao kako je dobro da se to radi i prije.



“Dobro bi bilo da svi zamijene HRK u euro u kontekstu inflantornih pritisaka”, rekao je Plenković.

“Vidjeli ste da je, što se tiče energenata, Vlada ponovno intervenirala. Zahvaljujući našim intervencijama, benzin košta 13,02 po litri dok je dizel s 13,08 skočio na 13,43. Sve je to bolje za građane i gospodarstvenike nego danije bilo poteza Vlade. Mi pomno pratimo stanje na tržištu i Vlada će djelovati agilno i donositi odluke tako da njihove posljedice budu najbolje za građane i gospodarstvo”, naglasio je.

Osvrnuo se na procjene vezane za inflaciju.

Rekao je da se moraju obuzdavati inflantorni pritisci i poticati gospodarski rast te da je to glavna zadaća Vlade.

“Ovo je isključivo uzrokovano vanjskih zbivanjima, to su posljedice globalne krize izazvane ruskom agresijom na Ukrajinu”, istaknuo je.

Dodao je da će Vlada nastaviti s mjerama kojima pomaže građanima i to će i dalje biti važan dio Vladine strategije za premošćavanje krize.

Najavio je svečano otvaranje Pelješkog mosta koji je veliki povijesni događaj za Hrvatsku.

“To je projekt koji je vrijedan 525 milijuna eura, a drago mi je da su Hrvatske ceste odradile veliki posao, ali i ostali izvođači”, rekao je zahvaljujući svima.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI