PLENKOVIĆ O SUMMITU: ‘Održavanje skupa u Moldaviji je važna politička poruka, ako će Rusija svaki skup koji se događa u njezinom bližem susjedstvu doživljavati kao neku prijetnju, onda je to veliki problem’

Foto: Lucija Ocko / CROPIX

U Moldaviji se održava drugi sastanak na vrhu Europske političke zajednice na kojem sudjeluje i hrvatski predsjednik Vlade Andrej Plenković. Poticanje političkog dijaloga i suradnje radi rješavanja pitanja od zajedničkog interesa te jačanje sigurnosti, stabilnosti i blagostanja europskog kontinenta ciljevi su Europske političke zajednice.

Prilikom dolaska u Moldaviju, Plenković je dao izjavu.

“Mislim da je simbolična poruka da je Moldavija prva zemlja van članica EU-a koja je domaćin ovoga foruma. Moldavija je dobila kandidatski status prije godinu dana, šaljemo poruke reforme u smislu približavanja EU. Današnje teme, sukladno ideji ovog šireg formata svih europskih država, osim Bjelorusije i Rusije, je da razgovaramo o pitanjima sigurnosti, dobro da je s nama došao i predsjednik Zelenskij. Drugo da razgovaramo o pitanjima energetike i međusobne povezanosti, dakle kritične infrastrukture. Svih onih tema koje su došle u prvi plan s obzirom na posljedice ruske agresije na Ukrajinu”, rekao je hrvatski premijer.

Osvrnuo se na situaciju u Ukrajini. Istaknuo je kako se tamo dogodila “druga faza agresije”.

“Mi kao Hrvatska poštujemo teritorijalnu cjelovitost Ukrajine. Podržavamo Ukrajinu u političkim i svim drugim aktivnostima”, naglasio je.



Komentirao je i najave iz Rusije, koja nije zadovoljna što se skup održava u Moldaviji te to doživljavaju kao približavanje te države EU-u i NATO-u.

“Održavanje skupa u Moldaviji je važna politička poruka, ali nije upućena kao poruka konfrontacije, već kao poruke i uključivosti prema Moldaviji. Ako će Rusija svaki skup koji se događa u njezinom bližem susjedstvu doživljavati kao neku prijetnju, onda je to veliki problem. Iz tog osjećaja i nastaju ovu problemi”, rekao je Plenković.

Inače, naš premijer bi se trebao susresti s moldavskim premijerom te s kosovskom predsjednicom i crnogorskim predsjednikom.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI