PLENKOVIĆ O SLUČAJU MIRELE ČAVAJDE: ‘Ustavni sud je 27 godina čekao da donese odluku na temelju inicijative jednog pojedinca’

foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Predsjednik HDZ-a i predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a za novinare je komentirao uvođenje eura, svoj posjet Ukrajini te slučaj trudnice Mirele Čavajde.

“Razgovarali smo o cijeni energenata. Da nije bilo Vladinih mjera, eurosuper bi bio skuplji kunu i 26 lipa, dizel skoro dvije kune, vidjet ćemo s obzirom na okolnosti može li se tu još nešto učiniti jer zadnja dva do tri tjedan bilježimo kontinuirani rast cijena”, kazao je premijer.

“Razgovarali smo i o zarobljenom hrvatskom državljaninu Prebegu, Zelenskij zna za njega”, naglasio je Plenković.

“Razgovore o tom slučaju vodi Ministarstvo vanjskih poslova”, dodao je.

Obilježavanje 100. rođendana Franje Tuđmana bila je jedna od glavnijih tema.“To je, načelno govoreći, bilo najbitnije od izrečenog na sastanku. Zadovoljni smo i rejtingom stranke koja je već 6. godinu na vlasti, a uvjerljivo je najjača stranka u zemlji”, kazao je.

“Razaranja u Irpinu su nevjerojatna, zgrade su razrušene, zapaljene od ruskih snaga koje su tamo došle s teškom artiljerijom. Gotovo je cijeli grad evakuiran, ali tu je i zaustavljen napad na Kijev. Što se tiče Buče tu su se za vrijeme višetjedne okupacije dogodili brutalni zločini nad civilima, kojih je ubijeno više od 400. To se događalo na način da su njihova tijela ležala na ulici, a jedan svećenik pokazao nam je i masovnu grobnicu s tijelima civila. To je situacija koja podsjeća na neke u Domovinskom ratu, a teško je povjerovati da se to događa u Europi 2022. godine. Rusija je pogazila sve vrijednosti na kojima počiva međunarodni poredak”, komentirao je Plenković o posjeti Ukrajini.

“Nije na meni da komentiram nijanse i tonove tog govora, ja smatram da bi bilo dobro da se ruske snage povuku iz Ukrajine. Treba gledati što se događa na terenu”, kazao je Danu pobjede u Rusiji i Putinovom govoru.

“Nisam optimist, ja sam realist. Hrvati u BiH su nerijetko žrtve izbornog inženjeringa. Treba tražiti rješenje kroz dijalog”, kazao je o situaciju u Bosni i Hercegovini.

Komentirao je i slučaj Mirele Čavajde.

“Mi zasad nemamo namjeru mijenjati Zakon. Ustavni sud je 27 godina čekao da donese odluku na temelju inicijative jednog pojedinca. Okvir koji je ta odluka dala govori o tome da bi se trebale poduzeti određene stvari kako bi se modificirao postojeći zakon, ali ne govori ništa supstancijalno više od toga”, rekao je.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI