PLENKOVIĆ O PREŠUTNOM PREKOROČENJU: ‘Ukoliko je potrebno ići ćemo i prema zakonskim izmjenama’

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Sjednica Vlade održava se od 11 sati. Premijer Andrej Plenković na početku je održao uvodni govor.

Osvrnuo se na pitanje prešutnog prekoračenja na računima. Kazao je kako je upravo imao sastanak s ministrom Marićem te guvernerom i viceguvernerom HNB-a.

“Dogovorili smo se da će dostaviti temeljitu analizu ove teme i da ćemo kao Vlada naći najbolje rješenje za ovaj problem. Instrument prešutnog prekoračenja koji je zadnjih godina u uporabi doveo je do situacije da naši građani toga možda nisu bili ni svjesni tog instrumenta i većih kamatnih stopa”, rekao je Plenković.

“Mi ćemo voditi računa da rješenje koje ćemo predložiti, ono uključuje i moguću zakonsku izmjenu i limitiranje te efektivne kamatne stope, koja uključuje ne samo kamatnu stopu nego i naknade, ali na način koji neće ugroziti egzistenciju naših sugrađana koji koriste taj instrument prešutnog prekoračenja praktički dnevno. Moramo napraviti rješenje koje će omogućiti bolju informiranost, nižu kamatnu stopu, a ne dolaziti u situacije da banke donose odluke o smanjenju limita prekoračenja. Vlada je odlučna i dalje raditi na zaštiti potrošača, a ukoliko je potrebno ići ćemo i prema zakonskim izmjenama”, kazao je premijer te najavio sastanak s bankama.

Za sastanak na Bledu rekao je da je bio koristan, a spomenuo je i rast BDP-a napomenuvši da je Hrvatska u drugom kvartalu ostvarila peti najbolji rast u Europskoj Uniji dodavši da su narasle i plaće.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI