PLENKOVIĆ O POTEZIMA VLADE: ‘Uz sve poteškoće, naš cilj je jasan, dobar, koristan za nas sve, za Hrvatsku i za hrvatsko gospodarstvo’

Screenshot/N1

Već je sasvim jasno da je samo pitanje dana kada će doći do rekonstrukcije Vlade. No, još uvijek nije poznato koji ministri odlaze, a koja će nova lica zasjesti u njihove “vruće” stolice. U četvrtak se održava sjednica Vlade, no očito je da će ona biti u sjeni teme o rekonstrukciji.

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se u srijedu o rekonstrukciji Vlade.

“‘Sva tijela stranke su meni dala potporu za promišljanje o rekonstrukciji Vlade Republike Hrvatske kako bismo u zadnje 2,5 godine našeg mandata krenuli osnaženi, osvježeni u ispunjavanju našega programa i realizaciji svih ciljeva. Dopustit ćete mi da uzmem vrijeme i analizu za korake koji će se poduzeti”, istaknuo je.

Na početku sjednice Plenković je rekao kako je u četvrtak 31. obljetnica pogibije prvog hrvatskog redarstvenika na Plitvicama, a to se spominje i kao “krvavi Uskrs”.

“Prigoda je to da se još jednom prisjetimo i zahvalimo svima koji su dali život za domovinu”, istaknuo je.Spomenuo je i Vladin paket mjera vrijedan gotovo pet milijardi kuna, kojim se nastoji smanjiti udar inflacije na proračune kućanstava građana. Napravljen je i poseban program mjera za poljoprivrednike i ribare, a donijet je i jednokratan paket pomoći umirovljenicima.

“Više puta smo intervenirali na cijenama naftnih derivata, ograničili smo trošarine, smanjili marže…”, rekao je premijer.

Govorio je i o BiH te o tome kako su sve inicijative koje RH poduzima u interesu dobrosusjedskih odnosa i jačanja odnosa Hrvata i Bošnjaka u Federaciji.

“Poznato nam je da su predstavnici hrvatskih stranaka spremni na dogovor i nadamo se da će se bošnjački predstavnici isto prepoznati. Pozivam ih da važnu poruku EV-a na prjiedlog Hrvatske dobro razmotre”, istaknuo je Plenković govoreći o izbornom zakonu u susjednoj državi.

Osvrnuo se i na posjet slovenskog premijera Janeza Janše kao i dobrosusjedske odnose s tom zemljom.

Razgovore s Janšom nazvao je konstruktivnima i rekao kako je najvažnija stvar o kojoj su razgovarali – budućnost.

“Suradnja na području plina, nuklearne energije, sve su to teme o kojima će se i dalje razgovarati”, rekao je premijer.

Dodao je kako je Hrvatska jloveniji kao pomoć u gašenju požara poslala jedan kanader te su nam oni na tome zahvalni.

“I razgovori s njemačkim poduzetnicima su bili plodonosni”, rekao je Plenković.

Podsjetio je da je Hrvatska zadržala kreditni rejting te da će i u četvrtak stići izvješće koje će potvrditi da je RH ispunila sve kriterije oje je trebala za kreditni rejting 2.

“Uz sve poteškoće, naš cilj je jasan, dobar, koristan za nas sve, za Hrvatsku i za hrvatsko gospodarstvo”, naglasio je.

Inače, na dnevnom redu sjednice Vlade je prijedlog izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju i zdravstvenoj zaštiti stranaca u Republici Hrvatskoj (EU) te prijedlozi izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj skrbi (EU) i Zakona o sustavu osiguranja depozita (EU). Na sjednici će biti podneseno i Izvješće o provedbi aktivnosti, odnosno preuzetih obveza, iz Akcijskog plana za sudjelovanje u Europskom tečajnom mehanizmu II (ERM II).

Facebook Comments

Loading...
DIJELI