PLENKOVIĆ O OPTUŽNICI PROTIV HRVATSKIH PILOTA: ‘Našim pilotima neće se dogoditi ništa, živjet će i dalje mirnim životom u Hrvatskoj’

Screenshot/N1

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u petak je posjetio Primorsko-goransku županiju. S njim su bili potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Posjet je započeo sastankom sa županom Primorsko-goranske županije Zlatkom Komadinom u Rijeci, a nakon toga je na Korzu obišao nekoliko štandova u sklopu manifestacije “100% zagorsko”. .

Sastao se i s riječkim gradonačelnikom Markom Filipovićem te sudjelovao na svečanosti potpisivanja ugovora za izgradnju sustava odvodnje u okviru projekta Poboljšanje vodne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka.

U planu je sastanak s predsjednikom Uprave Jadrolinije Davidom Soptom te opatijskim gradonačelnikom Fernandom Kiriginom.

Premijer je dao izjavu novinarima, a na početku je govorio o projektu Poboljšanje vodne infrastrukture, o ulaganjima u prometnu infrastrukturu itd.



“Moja generalna ocjena PGŽ i Grad Rijeka su teatri gdje smo toliko uložili da bi se život poboljšao, da su građani toga svjesni”, rekao je Plenković.

Odgovarao je i na pitanja o povećanju cijena električne energije.

Na pitanje o prosječnoj, odnosno minimalnoj plaći i kupnji namirnica u susjednim zemljama rekao je kako “nemamo ni prosječnu ni minimalnu najnižu plaću”.

“Rast BDP-a u drugom kvartalu je 7,7 posto. i drugi je najviši u EU-u. Možemo biti zadovoljni. Osim toga ove godine su odlični rezultati turističke sezone”, istaknuo je.

“Naš rast ove godine bit će veći od onoga što smo sami predvidjeli, ali i što su predvidjeli drugi iz međunarodne zajednice i to nas veseli i to će nam pomoći u rješavanju teške gospodarske krize”, rekao je.

Dotaknuo se i cijene struje i pojasnio zašto je rekao na sjednici Vlade da “građani plaćaju cijenu struje 10 puta manje nego što je njena tržišna vrijednost”.

“Za razliku od regulirane fiksne cijene plina, cijena struje nema podlogu biti regulirana na godišnjoj razini. Ako je cijena megavat sata struje 57 eura, ako je njena cijena danas  skoro 600 eura, to onda znači da je ta struja skuplja za HEP deset puta više nego lani. Zašto građani i dalje imaju struju kao da toga nema? Zbog političke odluke hrvatske Vlade. Cijena je trenutno niža nego što bi bila da kompanija poveća cijenu koliko ih stvarno košta”, naglasio je Plenković.

Dodao je kako postoje tri različite kategorije.

“To su kućanstva gdje je važno da cijene na porastu da postane neizdrživo, na tome već radimo. Druga skupina je javni i nevladin sektor (dječji vrtići, škole, bolnice…), a oni ništa ne proizvode. Treće je gospodarstvo gdje nisu svi gospodarstvenici isti. Zato sam rekao da će mjere biti pažljivo kalibrirane uzevši u obzir enorman rast cijena energenata i neizvjestan je rok trajanja krize. Kad se doda sušna godina, manje struje u našim hidroelektranama, onda znamo da je ukupna cijena viša”, istaknuo je premijer.

Govorio je i o optužnici iz Srbije za hrvatske pilote. Rekao je kako se “našim pilotima neće dogoditi ništa ni danas, ni sutra ni za 10 godina, bite će u Hrvatskoj i živjet će tu mirnim životom i nastavit će živjeti kao i do sada”.

“Nećemo se upuštiti u pravni proces za kojeg smatramo da je politički motiviran. Ne dolazi u obzir”, naglasio je.

Na novinarski upit o tome “tko je ubio novinara Vladimira Matijanića”, odgovorio je da “nema nikakva druga saznanja osim onoga što je iznijelo stručno povjerenstvo i zdravstvena inspekcija te državno odvjetništvo te da to neće komentirati”.

“Žao mi je da je mlad čovjek preminuo kao što mi je žao i za Mislava Bagu. Sve se treba ispitati, ne bih rekao da itko ikoga štiti”, rekao je Plenković dodajući kako treba pažljivo iščitavati, a ne paušalno.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI